V ČR přes deset tisíc negativních vyšetření na BSE

Ani více než 10 000 vyšetření skotu, přesně 10 656 vzorků, neprokázalo k dnešnímu dni výskyt nemoci šílených krav - BSE, na území naší země. Agris o tom informoval tiskový mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Josef Duben. SVS podle jeho slov věří, že nemoc BSE se na území ČR ani nadále neprokáže.

"Je to dobrý signál pro naše jedlíky hovězího, pro exportéry i pro úředníky v EU, kteří hodnotí rizikovost jednotlivých zemí. Je také potěšitelné, že nedůvěra v hovězí maso u nás nedosáhla takové výše jako v některých zemích EU, kde je problém hovězí uplatnit na trhu," uvedl Duben. K panice navíc u nás ani podle jeho slov nebyl důvod. SVS totiž opakovaně konstatuje, že se masokostní moučky se skotu v ČR nezkrmovaly a od roku 1991 se krmit ani nesmí, navíc ty, které byly dováženy ze zemí Unie, měly certifikát, že byly zpracovávány bezpečným způsobem.

"Argumenty z Bruselu, že se u nás ve většině vyšetřují mladé kusy se nezakládá na pravdě. Státní zakázka, tj. ty vzorky, které platí SVS, pocházejí právě z rizikových skupin - zvířat starších 24 měsíců, a to s příznaky nespecifikovaného nervového onemocnění, uhynulé, nutně poražené a všechny dovezené z EU," zdůraznil Duben. Takovýchto vzorků bylo podle něj za státní peníze vyšetřeno zhruba tři tisíce. Díky aktivitě masokombinátů a soukromníků bylo z celkového počtu 10 656 vzorků vyšetřeno 7 180 zvířat. Všechna uvedená vyšetření provedly podle Dubna Státní veterinární ústav Praha a Státní veterinární ústav Jihlava.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info