Likérka si kolkování chválí, unie je proti

Kolky brání padělání, tvrdí Likérka Dolany. Omezují obchod, oponuje EU.

Oldřich Babický

Pozitivní zkušenost s kolkováním své produkce lihovin má akciová společnost Likérka Dolany. Se zavedením ochranných známek začala již od ledna loňského roku. »Po celé uplynulé období nezaznamenali pracovníci společnosti falza lihovin se zmíněnou ochrannou známkou,« uvedla k tomu Marie Logrová, která firmu mediálně zastupuje.

Dolanská likérka letos změnila na ochranných známkách logo a opět o něco více zabezpečila pravost produkce. Společnost měla výhodu v tom, že ke kolkování využila stávající technologie, na nichž byly ochrannou známkou opatřovány lihoviny pro export. Náklady se tak omezily pouze na zhotovení ochranné pásky, která má charakter ceniny. Nízké náklady, zhruba 10 až 20 haléřů za kolek, umožnily udržet stejné cenové relace zboží.

»Společnost Stock Plzeň kolkování lihovin jako obraně před jejich paděláním nevěří. Kolky lze totiž velmi lehce padělat, což potvrzují i zkušenosti ze zemí, které se pro použití.kolků rozhodly. Stock Plzeň úspěšně brání produkty především použitím náročných technologií pro výrobu obalů. Investice do těchto technologií se pohybují v desítkách miliónů korun a jsou pro padělatele obtížně dostupné,« uvedl generální ředitel společnosti Stock Plzeň Martin Petrášek.

Kolkování lihovin je podle stanoviska Unie výrobců lihovin ČR neúčinným opatřením. Unie dodává, že EU vnímá kolkování jako netarifní bariéru bránící rozvoji mezinárodního obchodu. Evropská unie apeluje na členské země, které kolkování používají, aby od něho ustoupily. Jako neúčinné se ukázaly zkušenosti s aplikací kolků i v zemích CEFTA. Aplikace kontrolních pásků se podle unie projeví zvýšením cen lihovin. Do cen budou promítnuty ceny vlastních pásků, amortizace nákladného etiketovacího zařízení a vyšší mzdové náklady s ohledem na vysokou pracnost.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info