Jsou žampiony nebezpečné?

Některé jedovaté houby obsahují látku agaricin. Plodnice žampionů (pečárek) neobsahují tuto toxickou látku, jak se někdy omylem uvádí, nýbrž derivát hydrazínu agaritin. Určité karcinogenní a mutagenní účinky této látky při pokusech na zvířatech, kterým byly podávány extrémně vysoké dávky agaritinu, prokázány byly. Aplikace výsledků pokusů prováděných na zvířatech bez výhrad na člověka však není možná. Bylo zjištěno, že při kuchyňských úpravách žampionů dochází k poklesu množství agaritinu o 60 %. U pěstovaných žampionů byl zjištěn obsah agaritinu velmi malý, a to 150-280 mg/kg. U pečárek rostoucích v přírodě, a to zejména u některých druhů, je obsah této látky vyšší. Ale i zde, při rozumné spotřebě, konzumace těchto pečárek riziková prakticky není. Dále je známo, že část látek odchází z těla s vlákninou, kterou obsahují hojně všechny houby. U pěstovaných žampionů jsou obavy zcela zbytečné. Určitou pozornost je nutno věnovat zvýšené konzumaci pečárek z přírody, a to zejména u druhů ze skupiny pečárky ovčí, kde byl zjištěn obsah agaritinu dost vysoký.

Výživa a potraviny, 56, 2001, č. 2, s. 42.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info