Kraj se obává kolapsu zemědělských učilišť

Za hrozícím finančním kolapsem učňovských škol zřizovaných ministerstvem zemědělství (MZe) vidí členové středočeské krajské rady nečinnost a neschopnost Fenclových úředníků řešit tíživou situaci těchto zařízení. Ministerstvo však kritiku odmítá.

"Po prověření ekonomické situace škol, které mají přejít na kraj, jsme se rozhodli pohnat ministerské úředníky k zodpovědnosti a současně vyzýváme ministra zemědělství, aby neprodleně uvolnil chybějící prostředky nezbytné k zabezpečení řádného provozu škol v letošním roce," řekl středočeský krajský hejtman Petr Bendl (ODS) s tím, že jasnou odpověď očekává do konce června. "Chybějí nám peníze úplně na všechno. Učiliště už nemají pomalu na mzdy, kolonky se vyplňují, ale ve skutečnosti peníze nejsou," konstatoval rozhořčeně ředitel Středního odborného učiliště zemědělského a učiliště v Liběchově Pavel Krbec. Při současné inflaci není podle něho možné, aby školy vyšly s těmi příjmy, které od ministerstva dostaly. Nedávno se proto na školách mluvilo o stávkové pohotovosti.

Nafouknutá bublina

Na MZe panuje přesvědčení, že jde o pouhou nafouknutou bublinu ze strany škol, které se tímto způsobem snaží na sebe upozornit a zviditelnit se před novým zřizovatelem. "Poslali jsme do škol kontroly, abychom zjistili objektivní skutečnost. Podle nás ředitelé škol věděli, kolik peněz mají pro tento rok k dispozici, a měli se podle toho chovat. A pokud si mysleli, že to nějak dopadne, je to jejich starost," uvedl tiskový mluvčí MZe Pavel Kovář. Školy zřizované jeho resortem jsou na tom podle něho lépe než ta zařízení, která spadají pod ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Hejtman se rozhodl upozornit na špatnou ekonomickou situaci škol spadajících pod MZe také poslance zemědělského výboru. "Zhodnotili jsme danou situaci a členové výboru vyzvali ministra zemědělství, aby ji neprodleně řešil. Pokud vím, tak v této oblasti daný resort ale vůbec nic nepodniká," sdělil Bendl s tím, že v celé republice chybí těmto školským zařízením 200 miliónů korun, na Středočeský kraj z toho připadá třicet miliónů.

Ať řeknou, kde vzít

"Poslanci nám sice mohou něco vytýkat, ale měli by hned dodat, ze které hromádky tedy máme peníze vzít," poznamenal Krbec. Dodal, že školským orgánům krajských úřadů může být situace na učňovských školách v tuto chvíli lhostejná, protože jim ještě nepatří.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info