V zahraničí je o naši produkci zájem

Zvýšení nákupní ceny mléka se promítá do obchodních cen výrobků nerovnoměrně

Milan Křivánek

Mlékárenský průmysl nakoupil a zpracoval v 1. čtvrtletí tohoto roku podle statistického výkazu SFTR (MZe 6-12) celkem 617,4 miliónu litrů mléka. V porovnání se stejným obdobím minulého roku to představuje vzestup o 14,1 mil. litrů při docíleném indexu 102,33.

Vzhledem k tomu, že minulý rok 2000 byl přestupný, je pro vyjádření nárůstu nákupu mléka přesnější porovnání průměrného denního objemu nakupovaného mléka, který činil v 1. čtvrtletí loňského roku 6 703 900 litrů, zatímco letos se zvýšil na 6 937 550 litrů, což představuje skutečný index 103,48.

Průměrný obsah tuku nakupovaného mléka dosáhl 4,10 a v porovnání se stejným obdobím minulého roku se nezměnil. Průměrný obsah bílkovin se zvýšil z 3,33 % na 3,38 procenta

Průměrná realizační cena za 1 1 syrového mléka se zvýšila ze 7,45 Kč v 1. čtvrtletí 2000 na 7,69 Kč v letošním 1. čtvrtletí. Zvýšení o 0,24 Kč představuje index 103,2. Růst nákupní ceny mléka se promítl do obchodních cen výrobků nerovnoměrně. Zatímco se ceny základních výrobků konzumního polotučného trvanlivého mléka a čerstvého másla i proti jejich podhodnocené úrovni v 1. čtvrtletí 2000 dále snížily o 1,2 - 0,9 %, vykázal např. konzumní měkký tvaroh zvýšení ceny o 10,5 % a eidamská cihla 45 % tuku v sušině o 7,6 %.

Výroba konzumního mléka se meziročně snížila ze 116 944 tis. litrů na 114 656 tis. litrů, tj. o 2 %. Podíl trvanlivého mléka v kartónových obalech činil 61,4 % a reprezentuje dominantní podíl z celkového výstavu konzumního mléka. Zvýšil se podíl pasterovaného mléka plněného do kartónových obalů, na 16,8 %, takže v současné době připadá na plnění konzumního mléka do PE fólie, příp. jiných obalů pouze 21,8 %. Z hlediska obsahu tuku se meziročně snížil podíl nízkotučného mléka s obsahem tuku do 0,5 % uváděného do prodeje pod názvem »odstředěné mléko« z 28,1 % na 20 %. Ve výrobě dominuje podíl 76,3 % polotučného konzumního mléka s obsahem tuku 1,5 - 2 %. Na mléko plnotučné s obsahem tuku minimálně 3,5 % připadá pouze 3,7 %. V hodnoceném období se zvýšily dodávky dotovaného školního mléka z 1217 tisíc l na 1378 tisíc l, tj. o 13,2 %. Objem dotovaného školního mléka z celkového objemu konzumního mléka činil 1,2 procenta.

Výroba smetan vč. kysaných se snížila o 6,1 % na 8636 tisíc l. V rámci této sortimentní skupiny klesla produkce smetany ke šlehání o 20,5 % a dosáhla 4225 tisíc l. Pozitivní vývoj vykázala výroba jogurtů, která se zvýšila o 4,6 % na 25 269 tun. A to i přesto, že se v 1. čtvrtletí v rámci celní nomenklatury 0603 dovezlo do ČR 7160 tun jogurtů a ostatních kysaných výrobků (index 97,5).

Máslo

Celková výroba másla zahrnující všechny jeho druhy dosáhla 16 755,8 tun a byla proti stejnému období 2000 o 3,1 % vyšší. V 1. čtvrtletí t. r. se v důsledku poddimenzovaného limitu subvencovaného vývozu a rapidního poklesu ceny na zahraničních trzích zásoby másla neúměrně zvýšily a dosáhly 5378 tun, což představuje více než trojnásobek jejich potřebné úrovně. V důsledku toho vznikl přetlak nabídky másla na tuzemském trhu, jehož obchodní ceny nepokrývaly ani výrobní náklady. Příznivé ceny pro spotřebitele se promítly na vnitřním trhu ve zvýšeném prodeji másla o 6,5 %. Podle údajů celní statistiky se v 1. čtvrtletí t. r. v porovnání se stejným obdobím 2000 snížila průměrná realizační cena vyváženého másla na zahraničních trzích z 53,80 Kč na 43,30 Kč za 1 kg, tj. o 19,5 procenta.

Sýry

Výroba sýrů celkem (po výrazném vzestupu jejich výroby v uplynulých 5 letech o 74,5 %, což představuje průměrný meziroční nárůst výroby v rámci tohoto období o 14,9 %) v letošním 1. čtvrtletí stagnovala. Dosáhla ve srovnání s předcházejícím obdobím minulého roku 27 038 tun (index 99,8). Stagnace produkce byla ovlivněna poklesem výroby přírodních sýrů, jejichž objem se snížil o 5,2 % na 20 785 tun, zatímco se výrazně zvýšila výroba tavených sýrů o 21,2 % na 6254 tun.

V průběhu 1. čtvrtletí bylo vyvezeno 4784 tun sýrů, což je o 9,5 % více v porovnání se skutečností minulého roku. Dovoz tvarohů a sýrů se v rámci celní nomenklatury 0406 meziročně zvýšil o 16,1 % na 4801, takže se množstevně vyrovnal objem letošního vývozu. O sýry je nyní zvýšený zájem, který zřejmě ovlivnila široká mediální publicita o výskytu BSE. Část populace proto projevuje snahu o substituci v jídelníčku hovězího masa sýry, které tak významně posílily svůj kredit.

Sušené mléko

Výroba sušeného mléka bez kojenecké a dětské výživy se v 1. čtvrtletí 2001 zvýšila z 13 038 tun na 15 027 tun, tj. o 15,3 %. Vzhledem k tomu, že se na zahraničních trzích dosud udržela velmi příznivá cena sušeného odtučněného mléka, meziročně stoupla jeho výroba ze 7 076 tun na 9858 tun (o 35,4 %), zatímco výroba sušeného plnotučného mléka klesla z 5762 tun na 5169 tun (o 10,3 %).

Zvýšený zájem o mlékárenské výrobky na zahraničních trzích v porovnání s předchozím krizovým obdobím se týká mimo sušeného odtučněného mléka zčásti i sušeného plnotučného mléka a některých dalších výrobků kromě másla.

Autor je pracovník Českomoravského svazu mlékárenského

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info