Roztoči v potravinách a alergie
06.06.2001 | ÚZPI
Problémy, které způsobují roztoči obsažení v domácím prachu, jsou již poměrně dobře známy. U citlivých jedinců dochází ke zdravotním obtížím, pokud je vdechují nebo se s nimi dostávají do kontaktu prostřednictvím pokožky.
Roztoči však mohou být obsaženi také v některých potravinách, především na bázi obilovin a v sýrech. Studie provedené v USA, Španělsku, Itálii a Japonsku ukazují, že po konzumaci velkého množství roztočů z potravin může dojít k vážným alergickým reakcím. Úřad pro potraviny a léky v USA proto zařadil roztoče obsažené v potravinách do kategorie I, tzn. s největším rizikem pro zdraví. Vzhledem k jejich alergenům, které ohrožují zdraví, byli roztoči zařazeni na seznam "chemických" kontaminantů a ne "biologických". Podle studie provedené ve Velké Británii obsahovalo roztoče 20 % testovaných potravin vyrobených z obilovin. Některé země již stanovily, jaký maximální počet roztočů smí být obsažen v jednom gramu potravin, např. USA/Itálie - 1,5, Francie - 1, Belgie nepovoluje žádného.
The European Food & Drink Review, 2001, Spring, s.58-61
Další články v kategorii
- Cukrovar Vrbátky loni zvýšil zisk na 117,6 mil.Kč, firma chystá dividendy (15.05.2024)
- Aberdeen Angus na Czech Food Expo 2024 (15.05.2024)
- Výrobce Olomouckých tvarůžků navýšil obrat i čistý zisk a plánuje stavbu výrobního závodu (15.05.2024)
- Souhrn událostí uplynulého dne 14.5.2024 (15.05.2024)
- Kvůli erozi se mají řepa či kukuřice pěstovat na menší ploše. Ale až za rok (14.05.2024)
- Česko za 20 let v EU marně hájilo pomazánkové máslo a tuzemský rum (14.05.2024)
- Pro zavedení spotřební daně na tichá vína je podle průzkumu 40 % Čechů (14.05.2024)
- Státy EU schválily prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, budou platit omezení (14.05.2024)