SZIF nevidí důvod k ukončení exportu hovězího masa

Dotovaný vývoz hovězího masa bude i přes první podezření na výskyt nemoci šílených krav (BSE) pokračovat. V reakci na informaci ministra zemědělství Jana Fencla to dnes uvedl ředitel Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Jan Hőck.

"Nemáme důvod cokoli zastavovat, v případě, že by se podezření potvrdilo, bude pro nás důležitá reakce států, do kterých export hovězího masa směřuje," konstatoval Hőck. Poukázal přitom na příklad Německa, ve kterém byl potvrzen výskyt BSE a přesto tato země hovězí maso vyvážela. "V ČR je zatím pouze podezření, výskyt BSE potvrzen ještě není," konstatoval ředitel SZIF.

Hőck připustil, že potvrzený výskyt BSE by mohl způsobit problémy smluvním partnerům Fondu, neboť veškeré exportované maso by muselo splňovat požadavky importujících zemí. Ty by zřejmě požadovaly vyšetření veškerého dováženého hovězího masa.

Stát dosud vyhlásil čtyři výběrová řízení na dotovaný export hovězího masa, naposledy 28. května, a to na 5 000 tun v živé hmotnosti. Dotační podpora přitom činí pet korun na kilogram vyvážených živých jatečných býků, deset korun na kilogram vyvezeného chlazeného masa v přepočtu na živou hmotnost a dvacet korun na kilogram vyvezeného mraženého masa. V průběhu prvních dvou dotovaných exportů hovězího masa se letos z ČR vyvezlo zhruba 9500 tun hovězího masa v živém, smlouvy uzavřené v rámci třetího tendru, který by měl být ukončen do 16. července, znějí na 3480 tun. Na dotovaný export hovězího Fond původně vyčlenil 170 milionů korun.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info