Párků se lidé nebojí, svaloviny však ano

Co oči nevidí, to srdce nebolí. Je-li hovězí schováno v párku, nevadí. Tak se chovají čeští konzumenti masa, kteří se cítí ohroženi nemocí šílených krav. Na bifteky naskládané na pultech řeznictví hledí s odporem, ale párek v rohlíku nebo hamburger, které mohou být z hlediska BSE nebezpečnější, si neodpírají. "Pohled na syrové červené maso v lidech vyvolává pocit přímého nebezpečí. Uzeniny tento pocit nenavozují, byť riziko je stejné," řekl psycholog Jiří Jelen. Lidem nevadí, že pod střívkem či v karbanátku zamčeném v housce se také ukrývá hovězí maso. Žádná luxusní svalovina, ale zbytky, které řezníci oškrábají z kostí. Přitom zákeřný prion, po němž dobytek šílí, se zabydluje nejvíce v mozku a míše. Tu sice veterináři na jatkách konfiskují, nicméně už nezkoumají lupou, zda v rozťaté páteři nějaký třeba nepatrný zbyteček nezůstal. "Slabší prodej hovězího jsme poprvé zaregistrovali koncem loňského roku, kdy se BSE objevila v Německu. Poptávka klesla o čtyřicet procent. Ovšem u uzenin, kam se hovězí přidává, byl úbytek jen desetiprocentní," potvrzuje chování konzumentů masa ředitel masokombinátu v Poličce Josef Hantsch. Masokombináty v době posledního půstu hovězí maso do uzenin téměř nepřidávaly, protože od zemědělců vykupovaly méně zvířat na porážku. "Ale jestli ho tam přidáváme více či méně, to je zákazníkovi jedno," uvedl Hantsch. Počítá však s tím, že lidé nyní určitě začnou brát ohled i na složení uzenin. "Proto jsme začali vyrábět výrobky, počínaje párky a konče některými salámy, které obsahují jen vepřové maso," řekl ředitel poličského masokombinátu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info