Fencl věří, že okolní státy zruší zákaz dovozu hovězího

Ministr zemědělství Jan Fencl věří, že okolní státy, které vyhlásily zákaz dovozu hovězího z České republiky poté, co u jednoho kusu skotu byla minulý týden potvrzena tzv. nemoc šílených krav (BSE), toto opatření brzy zruší. "Doufám, že zákaz je spíše symbolický a že se naši sousedé brzy přesvědčí, že tento problém zvládáme a svá rozhodnutí zruší," řekl ministr Fencl při své pondělní návštěvě zemědělského družstva v Dušejově.

S vedením družstva ministr diskutoval především o opatřeních, která by následovala, pokud by laboratoř v německém Tübingenu pozitivní nález potvrdila. "V tomto případě by bylo v Dušejově poraženo 144 až 150 kusů," řekl Fencl.

Kompenzace za ztráty, které družstvo utrpí likvidací dobytka, přitom zatím nejsou podle ministra na pořadu dne. "V tuto chvíli máme starost, abychom se s tím problémem co nejlépe vyrovnali a v okamžiku, kdy to budeme mít za sebou, se budeme zabývat případnými kompenzacemi," podtrhl Fencl.

Kolik krav a jakým způsobem bude utraceno, rozhodne Fencl až po verdiktu z Německa. Předpokládá se, že to bude ve čtvrtek. "Připravujeme všechny tři varianty likvidace a já teprve, až si je zcela jednoznačně vyhodnotím, tak rozhodnu o realizaci jedné z nich," informoval. Poražené kusy s negativním testem budou buď spáleny na hranicích, či zahrabány do země nebo zpracovány v asanačních ústavech.

Dušejovský předseda počítá s likvidací 139 kusů hovězího dobytka z chovu, ve kterém byla v pátek potvrzena nebezpečná nákaza BSE. "Čísla ještě nejsou stoprocentně přesná, ale jedná se o 136 kusů dojnic, které se do té kategorie dostaly vzhledem ke svému věku, to znamená, že jsou o rok mladší, nebo o rok starší, než ta nemocná kráva," řekl Zdeněk Bartošík. "V chovu máme ještě její tři potomky: dvě dcery a vnuka, takže na nucenou porážku by šlo 139 kusů," dodal s tím, že počet by se mohl ještě lišit o jeden až dva kusy.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info