Růst HDP nestačí na tempo Unie

Česká republika zaostala v loňském růstu hrubého domácího produktu (HDP) za průměrem Evropské unie i kandidátských zemí.

"Proti 3,1procentnímu růstu HDP dosaženému v ČR činil průměr 15 zemí EU 3,4 procenta a kandidátských zemí na vstup do EU 3,9 procenta," uvedl Český statistický úřad v pondělní analýze loňského makroekonomického vývoje. Ekonomický vývoj v roce 2000 podle ČSÚ potvrdil, že domácí ekonomika je na vzestupu. "Prolomení tříprocentní hranice míry růstu HDP však ještě nezakládá důvod k přílišnému sebeuspokojení," varuje úřad s tím, že v okolních zemích byl růst vyšší. Například maďarská ekonomika loni vzrostla o 5,4 procenta, polská o 5,1 a slovinská o 4,2 procenta. Přírůstek HDP v ČR loni pozitivně ovlivnily investice a domácí spotřeba, opačný vliv mělo zhoršení bilance zahraničního obchodu. Na nabídkové straně ekonomiky si své postavení v přínosech k tvorbě HDP udržel průmysl, naopak negativní vliv mělo stavebnictví.

Nejkritičtějším místem české ekonomiky se podle ČSÚ staly veřejné finance. Deficit veřejných rozpočtů se loni zejména v důsledku ozdravného procesu v bankovním sektoru a úhrad ztrát Konsolidační banky zvýšil na 3,7 procenta HDP a překročil tak tříprocentní maastrichtské kritérium budoucího přijetí eura. Naopak meziroční růst míry inflace o 3,9 procenta podle ČSÚ dokládá tvrzení o nízkoinflačním prostředí v ČR. "Jedním z faktorů, které významně přispěly k udržení inflačních tlaků, byl nesporně zdrženlivý vývoj mzdových nákladů," uvedl. Také propady v zaměstnanosti se podle něj loni podařilo zmírnit, v závěru roku byl dokonce obnoven růst. Uvolněnou pracovní sílu absorbovaly rychle se rozvíjející služby. Podobně jako v předchozích letech i loni zůstal v ČR zachován převis míry investic nad mírou hrubých domácích úspor, která byla 25,6 procenta. Nejvýznamnější část úspor nadále tvořily úspory domácností. Podíl vkladů domácností na celkových klientských vkladech v roce 2000 dosáhl 71 procent. Podíl úspor umístěných na peněžním trhu klesl na devět procent z 10,5 procenta v roce 1999. Domácnosti loni neprojevily zvýšený zájem ani o umisťování volných zdrojů na kapitálovém trhu. Vývoj klientských úvěrů byl loni vzhledem ke skokovému snížení komerčních úrokových sazeb v roce 1999 podle ČSÚ poněkud rozporuplný. Klientské úvěry již po tři roky klesají a příčinu lze spatřovat v opatrném chování bank s ohledem na velký podíl klasifikovaných úvěrů, na jejichž očistě se podílí stát.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info