V obchodech se objevují první cenovky v korunách i v euro

Na přechod národních měn na euro, který nastane k 1.lednu příštího roku, se firmy i drobní živnostníci připravují již nyní.

Například v Praze, ale i na některých místech v pohraničí, začali někteří obchodníci u výrobků uvádět i cenu v euro - podobně jako je tomu v západní Evropě už delší dobu. Německá marka, se kterou k nám přijíždí nejvíce turistů, totiž koncem roku přestává u našich sousedů platit.

"S eurem se musí seznámit laická veřejnost," potvrzuje expert Komerční banky na Evropskou unii Michal Tomášek. Hlavní informační kampaň centrální banky, státních orgánů i peněžních ústavů začne podle rychlého průzkumu HN až ve druhé polovině roku, lidé se už přesto sami začínají zajímat, co se stane 1. ledna. "Větší poptávku po informacích vidíme zřetelně v pohraničí, kde ČR sousedí se zeměmi eurozóny - Německem a Rakouskem," potvrdil Tomášek.

Přechod na euro by se měl podle odborníků obejít bez větších problémů. Po počátečních zmatcích by se naopak našim turistům mělo v eurozóně "ulevit". Ekonomové připomínají, že při průjezdu více státy není potřeba mít několik měn, je možno lépe porovnat např. ceny benzínu nebo použít platební kartu k účtu vedenému v eurech bez dalších poplatků za přepočet do jiné měny. " Pro ty, kdo vyjíždějí do zahraničí častěji než jednou ročně na dovolenou, se tak založení účtu v euro rozhodně vyplatí, " míní David Marek z Patria Finance.

Přechod na euro by měl být podle ekonomů výhodný i pro kapsu zákazníka. "V každém případě na změně zákazník vydělá nižšími cenami a zlepšenými službami," je přesvědčen mluvčí Živnobanky Karel Ježek. Na takové celoevropské konkurenci samozřejmě vydělají i naši turisté. "Pokud cestují do příslušných států, určitě jim to usnadní život," říká ekonom Venture Investors Michal Rostock.

Naše banky začnou do svých sejfů navážet eura od začátku prosince. Nabízet hotovost budou ale až přesně od prvního ledna. Do té doby získané euro na hotovosti je jistý padělek.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info