Maďaři nám zúžili prostor, míní Kavan

Českou diplomacii nepotěšilo, že jiná kandidátská země přijala omezení pohybu pracovní síly

Následovat příklad Maďarska a vyjednat zhruba stejná omezení se chystá i Slovensko.

Josef Kopecký

Českou diplomacii nepotěšilo rozhodnutí Maďarska, které jako první z postkomunistických zemí jednajících o vstupu do Evropské unie včera přijalo omezení pohybu pracovní síly a mohlo tak uzavřít jednu z nejcitlivějších kapitol "volný pohyb osob". "Pro Maďarsko to není tak citlivé téma jako pro nás. My jsme rozhodnuti dál o této věci vyjednávat. Do jisté míry nám to však zužuje manévrovací prostor," prohlásil včera český ministr zahraničí Jan Kavan.

"My nikdy nekritizujeme jiné kandidáty. Konzultujeme s nimi, mluvíme s nimi, také v rámci tzv. lucemburské skupiny nebo visegrádské skupiny," řekl včera podle agentury ČTK maďarský ministr zahraničí János Martonyi v Lucemburku. "Já bych nikdy neřekl, že jakákoli pozice nebo prohlášení jiné země omezuje nebo rozšiřuje náš manévrovací prostor pro jednání," uvedl Martonyi. Maďaři se s EU také dohodli o ukončení rozhovorů o volném pohybu kapitálu a daňové politice. S dvaadvaceti hotovými kapitolami z třiceti se tak Maďarsko vyšvihlo do čela zemí ucházejících se o vstup do unie.

Přibližně stejné podmínky jako Maďarsko se bude snažit vyjednat i Slovensko. Uvedl to včera slovenský ministr zahraničí Eduard Kukan s tím, že jeho země se pokusí uzavřít jednání o volném pohybu osob ještě za švédského předsednictví unii, tedy do konce června. "Chtěli bychom dokončit jednání o této kapitole za podmínek, které nabízí EU, možná ještě s některými požadavky," řekl ministr.

Hlavní český vyjednávač s EU Pavel Telička včera nevyloučil možnost přijetí recipročních opatření v případě, že se Česku nepodaří zabránit omezení volného pohybu po zemích unie kvůli práci.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info