Houby rostou jako divé

Milovníci hub mohou jásat. Mykologové kroutí nevěřícně hlavou, neboť i přes chladné počasí jsou lesy na celém území Česka plné hřibů, lišek, křemenáčů a podobných laskomin. Z nečekané úrody je překvapen i jednatel České mykologické společnosti Miroslav Smotlacha. "Je to velmi neobvyklé, ale právě v těchto dnech začaly růst prakticky všechny letní houby. Chladné počasí jim příliš nevadí a naopak jim prospěl dostatek vláhy. Rostou lišky, pýchavky obrovské, kozáci, křemenáče i pravé hřiby. Vyrazit nyní do lesa se určitě každému vyplatí," řekl Smotlacha. Houby prý začaly růst i v pražských parcích. "Zrovna dnes jsme si k obědu smažili u nás v kanceláři chorošovec sýrový, který jsme našli u nás v parku, po cestě do práce. Připravuje se jako klasický smažený řízek a je to vynikající houba," uvedl mykolog. Dodal, že on sám ale dává přednost takzvanému Smotlachovu houbovému vývaru. Příprava je prý velmi jednoduchá. "Nejrůznější houby se nakrájejí na kousky a vhodí se na dvě minuty do vařící vody. Takto připravené houby pak můžete podávat s různými omáčkami nebo kořením. Je to skvělé jídlo," prohlásil Smotlacha.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info