ČR má patronát nad statistikou kandidátských zemí

Evropský statistický úřad Eurostat požádal Českou republiku a Maďarsko, aby převzaly patronát nad strukturou zemědělských statistických dotazníků kandidátských zemí pro rok 2003. Po svém návratu z mezinárodní konference o statistice, která proběhla ve dnech 4. až 8. června v Římě, to dnes v rozhovoru pro Agris uvedl ředitel statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí Českého statistického úřadu (ČSÚ) Jiří Hrbek.

Konference byla podle jeho údajů vyvrcholením dvouleté spolupráce v oblasti statistik zemědělství a životního prostředí mezi EU a kandidátskými zeměmi, účastnili se jí však také osobnosti z USA, Asie i Afriky. "Na adresu kandidátských zemí, kromě ČR a Maďarska, zazněly na setkání vážné připomínky ke kvalitě, struktuře a validitě poskytovaných dat," konstatoval Hrbek.

Právě proto se budou podle Hrbka, zřejmě v příštím roce, testovat v ČR a Maďarsku na vybraném vzorku respondentů veškeré otázky, které budou předmětem statistických šetření Unie v roce 2003.

Součástí zjišťovaných skutečností by podle Hrbka měla být poprvé oblast ekologie a vazby zemědělství na venkovský prostor, životní prostředí a kvalitu potravin. "Zatím ale nejsou kodifikovány povinné ukazatele," informoval Hrbek.

Jedině naše země a Maďarsko přitom v této oblasti již zjišťovaly některé základní statistické údaje. U nás to bylo v rámci na podzim šetřeného a nedávno prezentovaného statistického průzkumu AGROCENZUS 2000.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info