Hradecká burza chce obchodovat s bramborami

Ještě v tomto měsíci hodlá Obchodní burza Hradec Králové (OBHK) rozšířit záběr komodit, se kterými se na parketu i mimo parket burzy v současné době obchoduje. Podle předsedy burzovní komory OBHK Miroslava Adámka by se měly stát další komoditou, kromě dosud obchodované řepky a kukuřice, také brambory.

"Podle naší původní představy jsme chtěli obchodovat veškeré ovoce a zeleninu, z toho důvodu máme kromě Prahy také obchodní místa v Litoměřicích a Mělníku. Bohužel, úroveň chápání role burz z řad drobných ovocnářů a zelinářů je v naší zemi v době prvobytně pospolné, takže jsme od myšlenky rozvoje burzovních obchodů v oblasti zeleniny v různorodém spektru upustili, a zaměřili se jen na určité komodity. První z nich, kterou bychom chtěli ještě v červnu obchodovat, jsou rané a konzumní brambory," řekl Adámek.

OBHK o tom podle jeho údajů podepsala dohodu s Ústředním bramborářským svazem (ÚBS). "Společně chceme uvést v život evropské normy v obchodování s bramborami a stejně tak příslušné burzovní standardy," uvedl Adámek.

Ve spolupráci s ÚBS proto zorganizuje OBHK seminář, který by měl pěstitelskou veřejnost s potřebnými údaji, včetně podmínek vstupu na burzu, seznámit.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info