Vznikla nová tradice?

Myslivci - uživatelé zbraní samozřejmě také sledují technický vývoj zbraní a optiky, mají možnost se podívat na novinky na výstavách u nás a v zahraničí. V tom nejlepším případě si mohou na výstavním stánku vzít zbraň do ruky, založit do ramene, případně zkusit chod a funkci závěru. V žádném případě si ale nemohou zkusit chování zbraně při výstřelu. Proto vznikla z popudu Petra Tomáška a zástupců OMS Pardubice u nás zatím nerealizovaná myšlenka - výstava na střelnici s možností vyzkoušení výrobků takříkajíc v akci.

Proto se ve čtvrtek 26. dubna sjeli na střelnici v Pardubicích - Hůrkách zástupci České zbrojovky Uherský Brod, a.s., Zbrojovky Brno, a.s., Sellier a Belloot, a.s. Vlašim, Meopty Přerov, a.s. a Státní zkušebny zbraní na první ročník Výstavy českých výrobců zbraní, střeliva a příslušenství. Každý z výrobců dostal prostor pro vystavení svých výrobků, po celý den pak mohli přicházet myslivci a nejen konzultovat s přítomnými odborníky a obchodními zástupci své problémy a připomínky, ale také na střelištích byla po celý den možnost si v organizovaných skupinách vyzkoušet zbraně a střelivo při opravdové střelbě.

Objekt střelnice v hezkém prostředí nedaleko za městem je sídlem OMS Pardubice, v objektu sídlí také firma Petr Tomášek - lovecké potřeby. V prodejně si proto mohli hned na místě myslivci koupit vše potřebné, pořadatelé se zase postarali o občerstvení v restauraci a u stánků. Na střelnici Hůrka se OMS Pardubice vzorně stará o dvě střeliště na skeet a dvě střeliště na trap I. kategorie, firma Petr Tomášek se pak postarala o doplnění o kulovou střelnici. Na té je možné střílet z v podstatě z jakýchkoli kulových ráží. Vzhledem k tomu, že oba jmenované subjekty na střelnici sídlí, je možno střílet každý všední den a po dohodě, pokud neprobíhají závody, i o víkendech. Na střelnici působí tréninkové středisko mládeže pro brokovou střelbu v rámci Českého střeleckého svazu. Je možné si pro střelbu zapůjčit zbraň, v prodejně pak zájemce dostane možnost koupě vhodného střeliva v širokém sortimentu. Na kulové střelnici je možno nastřelovat zbraně, zatím pravidelně každou středu od 14 do 18 hod, podle dohody i v jiných termínech, prodejna zatím pravidelně otevírá vždy v pondělí a středu od 9 do 18 hod, ve zbývajících dnech je možnost otevření kdykoli podle zájmu zákazníků, samozřejmostí je servis a zajištění případných oprav zbraní. Cena vypuštěného terče je 3 Kč, na střelišti skeet a trap zaplatí zájemce 30 Kč za 30 minut nebo 50 Kč za celou hodinu.

Pořadatelé pojali první ročník jako zkoušku, pozvánky šly zatím do všech okresů Pardubického a Královohradeckého kraje, bude samozřejmě záležet na ohlasu jak firem, tak návštěvníků, je možné třeba zvažovat, zda je vhodnější termín v pracovní den nebo o víkendu. Musím však říci, že prvotní zájem myslivců, kterých přišlo asi …., vstřícnost přítomných firemních zástupců a příjemná péče pořadatelů v zázemí je podle mého názoru důvodem k tomu, že je možno odpovědět na otázku v nadpisu kladně a těšit se, že příští ročník bude ještě lepší, bohatější co do počtu firem (vždyť proč jen účast českých firem), zajímavější a atraktivnější pro všechny uživatele zbraní a střeliva.

Ing. Jiří KASINA

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info