Německou marku drží mnozí v matraci

Již nyní vyjadřují obyvatelé Černé Hory obavy ze zavedení eura. Velmi rychle si navykli na německou marku, která byla v roce 1999 zavedena jako oficiální paralelní měna k málo oblíbenému jugoslávskému dináru. Místní obyvatelé považují marku za stabilizační faktor cen i celé ekonomiky. Na příchod eura naopak pohlížejí s nedůvěrou. Nejen z toho důvodu, že to bude v posledních letech třetí měna, ale především kvůli její slabosti. Strach vyvolává i nutnost výměny peněz, která je vítanou příležitostí pro praní špinavých peněz a pro podnikavce. Experti odhadují, že v Černé Hoře je kolem 300 miliónů DEM, marka se používá i v Kosovu. V samotné Jugoslávii je v oběhu devět miliard marek.

Německá marka ovládá 80 procent finančních operací Bosny. Zde od roku 1997 začala být používána konvertibilní marka (KM), která je v poměru jedna ku jedné upevněna k DEM. Příprava na přechod na euro je zde proto v plném proudu. Bosenská centrální banka poslala do Spolkové banky ve Frankfurtu již na 900 miliónů DEM, nejméně stejnou částku schovávají obyvatelé v matracích a ponožkách. Na celém Balkánu se pohybuje tato oblíbená měna v hodnotě sta miliard marek. Mimo Německo se nachází třetina peněz, 280 miliard DEM.

Výměna národních bankovek a mincí začíná na podzim a bude pokračovat do poloviny příštího roku. Bankéři se ale domnívají, že v mnohých zemích, především v Rusku a dalších státech bývalého SSSR, mnozí lidé zatím vůbec nic netuší.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info