Volné sdružení čtyř okresních komor nahrazuje krajskou

Mluvit v nyní o koncepci zemědělství ve Zlínském kraji je předčasné. Kompetence kraje, které se týkají rostlinné a živočišné výroby, nejsou prakticky žádné.

"Kompetence, které se týkají bezprostředně zemědělství, tedy rostlinné a živočišné výroby, nemáme dosud prakticky žádné. Významnými pravomocemi však disponujeme v oblasti lesního a vodního hospodářství. Zemědělskou produkci v kraji ovšem ovlivnit nemůžeme, neboť k tomu nemáme žádné nástroje," uvedl pro náš list Vojtěch Jurčík, člen rady Zlínského kraje zodpovědný za zemědělství.

"V oblasti lesního hospodářství zabezpečujeme v přenesené působnosti poměrně rozsáhlou oblast státní správy a rozhodujeme rovněž o poskytování dotací. Rozhodování o dotacích však v praxi vypadá tak, že zatím pouze shromažďujeme žádosti, kontrolujeme jejich úplnost a dále je zasíláme do Prahy Ministerstvu zemědělství. To také nakonec rozhodne, komu finanční prostředky přidělí a komu nikoliv," doplnil Jurčík.

Ve vodním hospodářství do kompetence kraje podle něj spadá vodohospodářské plánování, zásadní pravomoci má kraj rovněž v problematice příhraničních toků a zabývá se rovněž implementací směrnic Evropské unie.

Čtyři agrární komory ve Zlínském kraji doposud působí jako právnické osoby na okresním principu. Do budoucna plánují integraci do krajské komory, která by se stala partnerem orgánům kraje. Zatím proběhla první fáze tohoto kroku, kdy došlo k integraci všech čtyř okresních agrárních komor do volného sdružení, jehož předsedou se stal Libor Hlaváč, předseda Okresní agrární komory Uherské Hradiště. Ten nám sdělil, že sdružení zatím nefunguje na bázi členské základny a nedošlo zatím ani k majetkovému propojení jednotlivých komor. Zástupci komor předpokládají, že se tak stane v budoucnu. Jakmile to bude vhodné, dojde k propojení do krajské organizace.

Úkolem sjednocené agrární komory bude zabezpečovat a obhajovat zájmy členů. Činnost ve Zlínském kraji bude třeba soustředit do dvou základních oblastí. První z nich představují okresy Kroměříž a Uherské Hradiště, kde je předpoklad výroby potravin intenzívním způsobem při snaze o co největší výnosy a užitkovost.

Jako na druhou oblast se bude muset sjednocená agrární komora zaměřit na extenzívní hospodaření v okresech Vsetín a Zlín. Důraz bude třeba klást na údržbu tamní krajiny, ekologické zemědělství či agroturistiku a na další mimoprodukční funkce zemědělství.

Hlaváč pro náš list k tomu poznamenal, že například okres Kroměříž byl vždy v minulosti zaměřen na především na zemědělskou produkci, zatímco třeba zlínský okres byl charakteristický větším poměrem přidružené výroby.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info