Odborné školy a učiliště na jihu Čech získají více podpory

Vyhovět podnikatelům, kteří už několik let žádají více mladých lidí v některých nedostatkových odborných profesích, chtějí představitelé Jihočeského kraje. Hodlají tak reagovat na stav, kdy v zemi chybějí kvalifikované pracovní síly především ve strojírenství, ale například i v informatice, přičemž počet odborných škol a učilišť požadavkům zaměstnavatelů neodpovídá.

Zatímco ministerstvo školství argumentuje tím, že rodiče ani děti o tyto nedostatkové profese nejeví přílišný zájem, kraj chce využitím svých nových pravomocí podobu středních škol a učilišť ovlivnit. "Zástupci krajského úřadu na setkání s podnikateli sdruženými v Jihočeské hospodářské komoře slíbili, že budou podnikání v jižních Čechách, například vedle rozvoje infrastruktury, podporovat i vhodným řešením školské soustavy," uvedl Zdeněk Daňha, předseda dozorčí rady JHK.

Podle zástupce jihočeského hejtmana Karla Vachty však možné změny přicházejí do úvahy nejdříve až od školního roku 2002/2003. "Nejdříve musíme současný stav zmapovat, abychom měli věrohodné vstupní informace," vysvětlil.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info