Krize zemědělství zcela nepominula

Hejtmanství Jihomoravského kraje považuje rozvoj venkova za svou prioritu

Agrární sektor jižní Moravy se vyznačuje sklonem k nadprodukci.

Patrick Diviš

Podporovat rentabilitu a trvale udržitelné hospodaření, tak zní ve zkrácené formě hlavní cíl představitelů Jihomoravského kraje v oblasti zemědělství. Formulace vychází z připravené koncepce rozvoje kraje, která prochází schvalovacím procesem v zastupitelstvu, jež by v definitivní podobě měla spatřit světlo světa na počátku příštího roku.

"Agrární soustava je jednou z nejdůležitějších oblastí, které si budou krajské orgány hledět. Na seznamu šesti priorit je hned na druhém místě," konstatoval pro náš list zástupce jihomoravského hejtmana Antonín Kment. Vše má jeden háček: Hejtmanství zatím nemá na rozvoj zemědělství a především zatraktivňování venkovského prostoru peníze. "Kraj svou koncepcí jasně říká, kam jít dál. Nedostatek finančních zdrojů nemůže trvat věčně. S konkurenceschopnými projekty také musí přicházet agrární podniky, aby bylo možné získat peníze z fondů Evropské unie," vysvětlil Kment.

"Všechny vyspělé země finanční zdroje na údržbu a rozvoj venkovské krajiny, která je přímou součástí zemědělství, našly. Financování revitalizace venkova je také otázkou celospolečenského konsensu," připomněl Jan Hajda, předseda Zemědělského družstva Sedlec a předseda představenstva silné břeclavské agrární komory.

Význam venkova a zemědělství si na jihomoravském hejtmanství zřetelně uvědomují: Kraj je podle kritérií Evropské unie regionem venkovským, mimo městské aglomerace žije na čtyřicet procent obyvatel. Také podíl zemědělské půdy je se šedesáti procenty vysoko nad celostátním průměrem. Na druhé straně však v agrárním sektoru existuje sed-miprocentní nezaměstnanost.

"Velmi cenná je specializace na vinařství, ovocnářství a zelinářství," zdůraznil Kment. Mezi silné stránky jihomoravského zemědělství patří také nadprůměrná úroveň přírodních předpokladů pro rozvoj intenzívní zemědělské výroby, dlouhodobá tradice, know-how a věhlas některých agrárních komodit. "Kraj má však rovněž nebezpečný sklon k nadprodukci. Ovšem finanční podporu z Evropské unie však lze získat i na péči o půdu, krajinu a vodní zdroje," upozornil specialista na otázky zemědělství Jaroslav Martének z jihomoravského hejtmanství.

Slabými stránkami zemědělství na jižní Moravě je redukce zpracovatelských kapacit potravinářského průmyslu a nedostatečná síť odbytových center. "Výrazné problémy vznikají s nedořešenými vlastnickými vztahy k zemědělským pozemkům. Zemědělství je ve stavu recese s krizovými prvky," uvádí analýza začleněná do koncepce rozvoje kraje a vyjmenovává další problematické okruhy zemědělských firem: vysokou zadluženost, prohlubující se ztrátovost, nedostatek kapitálových zdrojů, stejně jako omezený přístup k úvěrům.

Hejtmanství chce revitalizaci venkova postavit na tezi, že zemědělství není jen velkoprodukcí potravin, ale že má nezastupitelnou funkci v oblasti údržby krajiny a rozvoje cestovního ruchu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info