Začala rekonstrukce modřické čističky

Firma Imos je lídrem stavebního sdružení pro významný projekt v jihomoravské metropoli

Patrick Diviš

Slavnostním poklepáním na základní kámen odstartovala v pátek minulého týdne rekonstrukce čistírny odpadních vod v Brně-Modřicích. Tato akce je považována za jeden z největších investičních projektů v jihomoravské metropoli posledních let.

Rekonstrukci, jež přijde celkem na 2,1 miliardy korun, ze sedmdesáti procent financuje Evropská banka pro obnovu a rozvoj. O zbylé náklady se podělí prostřednictvím navýšení základního kapitálu oba hlavní akcionáři Brněnských vodáren a kanalizací, a. s., jimiž jsou město Brno a francouzská Suez Lyonnaise des Eaux.

Lídrem stavebního sdružení se v konsorciu s francouzskou firmou Degrémont stala akciová společnost Imos Brno. Rekonstrukce Čistírny odpadních vod Modřice se uskuteční za nepřerušeného provozu, přičemž firma Imos se bude podílet na stavebních pracích, které dosáhnou objemu téměř 900 miliónů korun.

"Nyní připravujeme zařízení staveniště čistírny a zahajujeme demoliční práce. Intenzívně se také projektuje. V letošním roce bude proinvestováno padesát až sto miliónů korun. Hlavní objem stavebních prací však očekávám v příštích dvou letech. Celá rekonstrukce modřické čistírny odpadních vod má být dokončena v roce 2004," uvedl pro náš list obchodní ředitel Imosu Aleš Pohl.

Brněnská společnost v loňském roce vykázala obrat ve výši 1,5 miliardy korun. Přední jihomoravská stavební firma tak zvýšila oproti předchozímu období tržby více než o třetinu, a to i přesto, že se propad tuzemského stavebnictví zastavil teprve loni. Motorem podnikového růstu se stal zvyšující se příliv zahraničních a ekologických investic.

Podle dostupných informací vzrostla také rentabilita společnosti: Imos vykázal hospodářský výsledek na úrovni 30,2 miliónu korun, když v roce 1999 zisk nedosáhl ani šesti miliónů korun.

"Naší výhodou se stala diverzifikace oborů. Zaměřili jsme se nejenom na pozemní stavitelství, ale také na vodohospodářské stavby. Zachytili jsme vlnu, která se zvedla v souvislosti se zvýšenými požadavky na čistotu vod," konstatoval Pohl.

Imos chce v letošním roce zopakovat stejně rychlý růst obratu jako loni a počítá s tím, že se v tržbách přiblíží dvoumiliardové hranici. "Situace na trhu je sice stále tvrdší, významně se však projevují tuzemské investice zahraničních firem a také mimořádná investiční aktivita města Brna," připomenul dále pro HN obchodní ředitel firmy Imos.

Brněnská firma tak například realizovala výstavbu nové výrobní haly pro nadnárodní společnost Tyco Electronics Czech, s. r. o., v Kuřimi, výrobního závodu pro Ravensburger Spielenverlag GmBH v Poličce a rekonstrukci budovy pro společnost Flextronics International v Brně.

Podle údajů ze Svazu podnikatelů ve stavebnictví je přibližně půldruhé miliardy korun tuzemských stavebních investic financováno právě ze zahraničí. "Kolem padesáti až šedesáti miliard korun financuje stát a o tyto dva pilíře je opřena stavební výroba jako obor v celé České republice", uvedl v té souvislosti prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Milan Veverka.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info