Zlínský kraj testoval systém ekologických certifikátů EU

Postup, kterým by měly po roce 2004 velké průmyslové podniky žádat o jakýsi univerzální ekologický certifikát, si v minulém týdnu modelově vyzkoušeli představitelé Slévárny ZPS Zlín a dalších subjektů na Krajském úřadu ve Zlíně. "Ověřujeme praxi, která by měla začít běžně fungovat po vstupu naší země do Evropské unie. Zatímco dnes musí mít u nás velké chemické, plastikářské, slévárenské a jiné průmyslové provozy vyřízenu celou řadu dílčích povolení, v budoucnu je čeká zásadní zjednodušení: Bude jim totiž stačit pouze jediné povolení zohledňující však všechny aspekty ochrany životního prostředí," sdělil našemu listu Alan Urc, vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu ve Zlíně.

Jak dále uvedl, takovéto osvědčení by mělo mít omezenou časovou platnost (asi deset let) a jeho udělování se stane výsadou krajských úřadů. Podniky však budou mít mnohem přísněji stanovenou povinnost neprodleně hlásit jakoukoliv změnu technologie, která by mohla změnit podmínky, pro něž bylo povolení vydáno, tedy například vyšší hlučnost, změny v oblasti nakládání s odpady apod.

"Jde o trend, kterému se musíme přizpůsobit, pokud to myslíme vážně s naším začleněním do Evropské unie. V současné době je v České republice asi šestnáct set podniků, na něž by se měla tato nová praxe vztahovat," připomněl Urc. Zákon, který celou problematiku řeší, teprve vzniká, a Zlínský kraj se do jeho přípravy aktivně zapojil.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info