Čtyři státy unie slíbily, že neomezí zaměstnávání českých pracovníků

Pracovat po roce 2004 v Dublinu, Stockholmu, Kodani nebo Amsterdamu? Proč ne. Některé země EU pro Čechy nehodlají zavést žádná omezení.

Pomalu se rýsuje, že některé země Evropské unie otevřou Čechům své pracovní trhy hned po vstupu ČR do unie. Již nyní je jisté, že budeme moci pracovat ve Švédsku, Dánsku, Irsku a Nizozemsku. Že Nizozemsko otevře své hranice pracovníkům z nových členských států, oznámil nizozemský premiér Wim Kok včera. ˝Není to jen velkorysost. Máme nedostatek kvalifikované pracovní síly, takže můžeme snadno využít více lidí,˝ řekl Kok. Podle státního tajemníka Pavla Teličky by se k členům EU, kteří nebudou uplatňovat omezení pro pracovníky z nových členských zemí, mohly přidat až tři další země. Podle společného stanoviska EU ke kapitole ˝volný pohyb osob˝ se mohou jednotlivé členské státy dohodnout s kandidáty a ihned po jejich vstupu jim otevřít své pracovní trhy. Ty státy, které z toho mají strach, mohou po dva roky aplikovat přechodné období, po které by pracovníci z nových zemí potřebovali povolení. Toto období mohou prodloužit o další tři roky, nejvíce však o pět. Zatím je jisté, že vedle Německa a Rakouska si přeje dvouletou restriktivní lhůtu uplatnit také Finsko. Další země váhají - například Francie chce o této věci s ČR dál jednat. Některé členské země si chtějí vyjednat ochranu proti narušení jejich pracovního trhu, jiné čekají, jak se rozhodnou další členové. ČR podle Teličky zahájila diplomatickou ofenzivu a snaží se přesvědčit ty členské státy patnáctky, které a priori nemají obavy z příchodu českých pracovníků, aby nečekaly, ale naopak daly příklad ostatním nerozhodným. Podle výsledků jednání by se česká vláda měla v červenci rozhodnout, zda tuto kapitolu uzavře. Češi zatím možnosti pracovat v cizině příliš nevyužívají. Loňské německé nabídky ˝zelené karty˝ pro počítačové odborníky využilo pouze 35 osob. V Irsku pracuje na ˝zelenou kartu˝ 1500 počítačových expertů a různých řemeslníků. Nebezpečí, že Češi budou houfně odjíždět za prací do dnešních států EU, tedy nehrozí. Podle průzkumu veřejného mínění se k práci do ciziny chystá jen asi 134 tisíc osob z ČR. Největší zájem mají Češi o práci v Německu (42 %), v Británii (17 %) a v Rakousku (8 %) - tedy v těch zemích, které hodlají zavést ochranná opatření.

Po vstupu do EU budou moci občané ČR pracovat ihned: ve Švédsku, Dánsku, Irsku a Nizozemsku Minimálně dva roky si budou na práci muset počkat: v Rakousku, SRN a Finsku

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info