Stát letos uvolní obchod s obilím

Zemědělci a obchodníci se shodují na tom, že liberalizace měla přijít dříve

Pozdě, ale přece. Tak hodnotí odborníci rozhodnutí ministra zemědělství Jana Fencla, podle kterého bude od října letošního roku zrušením vývozních licencí liberalizován domácí obchod s obilím.

Ministr zemědělství Jan Fencl včera potvrdil zrušení exportních licencí na obilí. Po loňské liberalizaci trhu s řepkou je tak zrušení regulace domácího trhu licencemi i v případě obilí dalším podstatným krokem k liberalizaci agrárního obchodu vůbec. Podle předsedy Svazu zemědělských družstev a společností Miroslava Jirovského jde ˝o krok správným směrem˝. Pokud totiž podle něj nenabídnou zemědělcům solidní ceny domácí obchodní partneři, obrátí se prvovýrobci na zahraniční subjekty. Zemědělci si tak slibují od zrušení licencí lepší ceny - ipodle ministra Fencla jde o ˝pozitivní signál na cenu obilí˝. To ale podle obchodníků zdaleka jisté není. ˝Exportní cena pšenice po letošní sklizni bude někde kolem 3300 až 3400 korun za tunu, franko naložený vagon v ČR,˝ konstatoval ředitel nejvýznamnější domácí obchodní organizace se zemědělskými komoditami František Janů zAGF Trading. Ten se navíc domnívá, že stát by měl kromě zrušení vývozních licencí na poslední letošní čtvrtletí vyslat signál, podle kterého by byl trh s obilím liberalizován i pro příští rok, do sklizně, tedy do 30. června 2002. Podzimní zrušení vývozních licencí totiž přichází podle Janů pozdě. S tím souhlasí i tajemník Asociace soukromého zemědělství Michal Pospíšil. ˝Je to dobře, ale poz-dě, protože uvolnění licencí až ve čtvrtém čtvrtletí bude mít dopad na nákupní ceny z letošní sklizně,˝ uvedl Pospíšil. Podle jeho názoru se měly licence uvolnit již letos na jaře, aby bylo možné vyprodat loňské zásoby.

Cla zdražují obilí o pětinu

Zrušení vývozních licencí respektuje i předseda dozorčí rady společnosti Odkolek Martin Turínek. ˝Léta jsme chtěli plně liberalizovaný trh,˝ konstatoval představitel mlynářů. Podstatné přitom podle jeho slov je, aby šlo skutečně o plnou liberalizaci obchodu, tedy že z ČR bude možné bez omezení obilí nejen vyvážet, ale také ze zahraničí dovážet. Standardní celní sazba přitom dovozy obilí zdražuje asi o pětinu, činí totiž, pokud není smluvně dojednáno jinak, zhruba dvacet procent. Licenčním režimem byl agrární obchod s obilovinami v České republice upraven v zásadě po celé polistopadové období. Na straně dovozů se obvykle otevírala množstevně omezená kvóta bezcelního dovozu obilí, naopak domácí export byl množstevně limitován licencemi. V případě pšenice činily vývozní licence v druhé polovině loňského roku 500 000 tun, do konce září letošního roku 300 000 tun. Za tunu potravinářské pšenice z letošní sklizně požadují zemědělci 4250 korun, podle Turínka ale zřejmě bude reálná cena této komodity nižší. Přebytek obilí se totiž letos čeká v celém regionu střední a východní Evropy, ve srovnání s minulým rokem řádově o pět až sedm milionů tun.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info