Jihočeské pivovary změní obchodní jméno

Management společnosti tvrdí, že podmínky pro prohlášení konkursu nenastaly

Zdeněk Zuntych

Překvapivě optimisticky byla laděna páteční valná hromada akciové společnosti Jihočeské pivovary. Firmu přitom interní zpráva Konsolidační banky (KoB) pokládá vzhledem k výsledkům hospodaření a obrovskému množství závazků za kandidáta konkursu. Zpráva představenstva sice připomněla hlubokou platební neschopnost a celkovou krizi, avšak s odkazem na stočtyřicetiprocentní růst produktivity práce z tržeb a vystaveného hektolitru piva věří, že to signalizuje změnu pozitivním směrem.

»Očekáváme hospodářské výsledky, které ztráty z minulých let vyrovnají a vrátí společnost do ziskového hospodaření,« uvedl ředitel podniku Miroslav Leština. S výjimkou konstatování finančního ředitele Martina Trešla, že v současné době není splácen žádný úvěr, přičemž se s věřitelskými bankami jedná o restrukturalizaci dluhů a nastavení splátkových režimů, byl ale nynější vývoj hodnocen nicneříkajícími slovy. »První kvartál byl záporný, za leden až červen očekáváme výsledek blízký nule. Rozhodující část roku je před námi a kontrakty nás opravňují k optimismu,« odpověděl například Trešl na dotaz drobného akcionáře na letošní bilanci.

Nelze získat ani údaje o výstavu, protože podnik profesnímu pivovarskému svazu měsíční údaje nesděluje. O letošních výsledcích se proto lze jen dohadovat. Od věci proto asi není interní konstatování KoB o těžké komunikaci a složitém přístupu k aktuálním firemním číslům.

»Klíčové bude, jak se věřitelské banky zachovají. Jestli budou mít dál trpělivost při vymáhání závazků, nebo ji ztratí. Banky rozhodnou o tom, zda je optimismus manažerů na místě,« soudí finanční analytik, který si ale ve vazbě na JčP nepřál být jmenován.

Jihočeské pivovary, které po loňském prodeji závodů Platan Protivín a Regent Třeboň vaří pivo pouze v českobudějovickém pivovaru Samson, vloni zvýšily úvěrové zatížení o 57 miliónů na 475 miliónů Kč. Naopak krátkodobé závazky v této době klesly o 19 procent na 157 miliónů Kč.

Auditor firmy Pavel Ortman připouští, že konečný důsledek nesplácení úvěrů nelze nyní odhadnout. »Na případné závazky nebyla v účetní závěrce vytvořena žádná rezerva,« uvedl. Výstav Samsonu sice spadl o 11,2 procenta na 199 tisíc hl, ale proti téměř třetinovému pádu let předchozích šlo o zastavení poklesu. Z této produkce přes 67 procent koupili spotřebitelé v jižních Čechách, zhruba 13 procent šlo na export.

Podnik vloni při tržbách 286 miliónů Kč skončil ve ztrátě 186 miliónů Kč. Během tří let je to už třetí velký propad. Zatímco v roce 1998 činil 210,4, o rok později to bylo 285,2 miliónu Kč. Firma vykázala koncem loňského roku záporné vlastní jmění 149 miliónů Kč. Vedení podniku, který omezil nedůležité výdaje, prodal část majetku, zpřísnil kontrolu nákladů a reorganizoval obchod, přesto věří v přežití. Proto podle managementu ani nejsou důvody ke zrušení společnosti či prohlášení konkursu. Naopak s pivem Budweiser Biirgebräu se má zaútočit na domácí pivní elitu.

Valná hromada schválila změnu obchodního jména Jihočeských pivovarů na Budějovický měšťanský pivovar, a. s. Jeho základní kapitál činí 27,276 miliónu Kč. Většinovým vlastníkem má být budějovický podnikatel Jan Diviš.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info