Důkaz původu mléčných výrobků
27.06.2001 | ÚZPI
Pomocí nové analytické metody může být zjištěn přesný původ mléka, másla a sýrů. Postup byl vyvinut v rámci výzkumného projektu EU, na němž se podíleli vědci z pěti evropských zemí. V konkrétním případě se pomocí této metody podařilo německým celníkům odhalit ilegální dovozy másla z Estonska.
Principem je stanovení poměru izotopů uhlíku, kyslíku, dusíku, vodíku a síry. Jejich vyhodnocením se získá jakýsi molekulární "otisk prstu". Profily známých produktů budou uchovávány v databance a používány pro porovnání
Další články v kategorii
- Nezvyšovat objem výroby za každou cenu (21.05.2024)
- Migrující orli se snaží vyhýbat Ukrajině. Může to ohrozit jejich hnízdění, varuje studie (21.05.2024)
- Pěstitelé mohou nově žádat fond o podporu za škody způsobené mrazy (21.05.2024)
- Od prvního září začne platit zákaz používání kotlů 1. a 2. emisní třídy. MŽP upravilo podporu výměny kotlů od září a oznámilo, jak budou probíhat kontroly (21.05.2024)
- Reptiliáni, spolčení vědců nebo satanisté. Popírači změn klimatu si oblíbili teorie o spiknutí (21.05.2024)
- O titul Regionální potravina se letos na jihu Moravy ucházelo 41 výrobců (21.05.2024)
- Odborníci chtějí urychlit ochranu lužních lesů u Dyje (21.05.2024)
- Velké zjednodušení administrativy a téměř 5 miliard korun do roku 2027: místní akční skupiny samy rozhodnou, co je pro jejich region nejdůležitější (21.05.2024)
- Sezonních pracovníků v ovocnářství bude letos potřeba o třetinu méně než loni (21.05.2024)