Zaostalejší regiony ožívají

Pomoc ze strany Evropské unie se poskytovala a poskytuje oblastem potřebným pro zajištění dlouhodobého oživení a ekonomického růstu. Od roku 1994 je kladen důraz na podporu integračních procesů zejména ve státech, které podepsaly s Evropskou unií dohody o přidružení. Český Národní program k tomuto účelu využívá převážnou část finančních prostředků programu Phare. Jeden z nich se nazývá Regionální rozvojový fond Phare (RRF) a slouží jako program certifikace ekonomického rozvoje obcí. Byl zahájen koncem roku 1993 ve spolupráci tehdejšího Ministerstva hospodářství, CzechInvestu a George Mason University, USA.

Cílem programu, podporovaného ze zdrojů USAID, Andrew Mellon Foundation a Phare, bylo vytvořit v českých městech podmínky nezbytně nutné pro úspěšné prezentování jejich investičních možností potenciálním zahraničním investorům. Prostředky Phare ve výši zhruba 95 miliónů korun by měly být přidělovány pro investiční akce ve městech, kterým již byl udělen certifikát ekonomického rozvoje. Mezi ně v současné době patří Plzeň, Brno, Olomouc, Nový Jičín, Pardubice a Hradec Králové. Předpokládá se, že tato města disponují odbornými pracovními silami, které budou schopny připravit vhodné podmínky pro investory. A k tomu i koordinovat nezbytné aktivity příslušných útvarů odpovědných úřadů, vytvářet marketingové programy a strategické plány rozvoje a mít k dispozici pozemky a budovy vhodné pro potenciální investory.

Program Phare se v rámci podpory regionálního rozvoje mimochodem zaměřil na oblast severní Moravy a Slezska jako na region s vysokou mírou restrukturalizace průmyslu a nadprůměrnou nezaměstnaností. Realizace programu probíhala především prostřednictvím podpory vzniku a činnosti Agentury pro regionální rozvoj, a. s., a Regionálního podnikatelského fondu v Ostravě. Tato Agentura přispívá k vytváření podmínek pro koordinovanou obnovu a rozvoj regionu v procesu jeho transformace v ekonomické oblasti. Její aktivity se soustřeďují na podporu inovačního podnikání, vybudování vědecko-technického parku, pilotních infrastrukturních projektů, výstavby podnikatelské zóny na ostravském letišti, školení pracovníků městských úřadů a zřízení Regionálních informačních center ekonomického rozvoje.

Z programu Phare již bylo vyčerpáno 43 miliónů korun.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info