Ministr Fencl chce uvolnit obchod s obilím

Výdaje zemědělského intervenčního fondu na regulaci trhu agrárních komodit loni poklesly o 63 procent.

Stát již nebude před sklizní obilovin určovat intervenční cenu na nákup potravinářské pšenice.

Zrušit licence na vývoz obilí, a tím poprvé v historii ČR uvolnit obchod s touto komoditou, se rozhodl od čtvrtého čtvrtletí letošního roku ministr zemědělství Jan Fencl. "Nedoporučím Ministerstvu průmyslu a obchodu, aby s platností od října nastavilo ochranu vnitřního trhu licenční politikou," řekl včera Fencl zemědělcům ve Větrném Jeníkově.

Ministr se domnívá, že zrušení licencí by bylo pozitivním signálem pro cenu obilí. Cena by se podle něj měla začít pohybovat na úrovních, které jsou obvyklé v Evropě a ve světě, a neměla by být dále deformována licenčními nebo regulačními zásahy státu. Fencl tak reagoval na požadavky zemědělců, kteří v loňském roce nebyli spokojeni s cenou obilí na tuzemském trhu a chtěli je prodávat do zahraničí, kde za ně dostali více.

Zrušení licencí by proto přivítal předseda Svazu zemědělských družstev a společností Miroslav Jírovský. "Je to krok správným směrem. Jestliže naši obchodní partneři budou dávat neseriózní cenové nabídky, obrátíme se do zahraničí a budeme uzavírat smlouvy se zahraničím," řekl.

Navyšování licencí či požadavek na jejich zrušení ale vloni kritizovali mlynáři a pekaři. Obávali se naopak, že vyšší export obilí způsobí jeho výpadek na tuzemském trhu, který by zpracovatelé museli nahrazovat dražším dovozem. "Pokud zrušení licencí nebude takto zneužíváno, tak je to vítaný krok k liberalizaci trhu," řekl Martin Turínek ze Svazu průmyslových mlýnů.

Domácí zemědělci na základě letošních licencí mohou zatím vyvézt 300 tisíc tun pšenice, 5000 tun žita, 10 tisíc tun ječmene a 20 tisíc tun kukuřice. Ze sklizně 4,084 miliónu tun pšenice v roce 2000 se podle údajů MZe vyvezlo loni 867,3 tisíce tun. Celkem se loni sklidilo 6,454 miliónu tun obilovin.

Ministr Fencl včera také zemědělcům oznámil, že intervenční cena na nákup potravinářské pšenice nebude letos Státním zemědělským intervenčním fondem (SZIF) stanovena před začátkem sklizně. "Rozhodli jsme se neintervenovat obvyklým způsobem, to znamenaná, nevyhlásit intervenční cenu, protože kdybychom ji jakkoli vyhlásili, tak její úroveň by ovlivnila chování na trhu," řekl Fencl. Tvorba cen obilí je podle ministra především záležitostí trhu a SZIF by do ní neměl zasahovat. Fencl v této souvislosti upozornil, že intervenční cenu ve formě zálohy 3300 Kč za tunu pšenice, stanovenou SZIF minulý rok, zemědělci vnímali jako cenový signál, kolem něhož cena na trhu kolísala.

Pro stanovení intervenční ceny bude podle ministra důležitý vývoj na trhu, vývoj sklizně a také vývoj vývozu. V této souvislosti Fencl upozornil, že signály ze světových obilnářských trhů hovoří až o desetiprocentním poklesu sklizně obilí, především z důvodu očekávané slabší sklizně v Asii. Úrodu obilovin zhruba na úrovni předloňských 6,928 miliónu tun očekává předseda Svazu zemědělských družstev Miroslav Jírovský.

Intervenční nákupy potravinářské pšenice SZIF mají tedy sloužit již jen jako určitá záchranná síť pro zemědělce, kterým se nepodaří zobchodovat pšenici nad státem určenou hranici.

Zemědělský intervenční fond loni meziročně snížil výdaje na regulaci agrárního trhu o 63,3 procenta na 1,397 miliardy korun. Především ve srovnání s rokem 1999 tak vynaložil výrazně méně peněz na intervenční nákupy včetně skladování a klesly také náklady spojené s prodejem komodit, které stát odčerpal z trhu. Tato skupina výdajů se meziročně snížila o 78,9 procenta na 538 miliónů korun. Intervenční fond loni v zájmu stability trhu nakoupil pouze potravinářskou pšenici. O 31 procent klesla také podpora vývozu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info