Stát vykoupí řepku z volného trhu

Prezidium Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) dnes na svém jednání odsouhlasilo způsob nákupu řepky z volného trhu pro hospodářský rok 2001/2002. Agris o tom informoval tiskový mluvčí ministerstva zemědělství Pavel Kovář.

"V druhé polovině července 2001 bude vypsáno výběrové řízení na nákup cca 75,4 tisíce tun řepky, neboť již budou v této době do částečné míry známy výsledky sklizně řepky, objemy dodávek z půdy uvedené do klidu do jednotlivých skladujících organizací a také cenová poloha u této komodity," konstatoval Kovář.

Fond přitom podle jeho údajů získá 154,6 tisíc tun řepky z orné půdy uvedené do klidu. Žadatel podpory na půdu uvedenou do klidu, na níž pěstuje řepku, jí musí Fondu prodat nejpozději do 31. 8. 2001. "Fond nabídne řepku ke koupi výrobcům metylesteru řepkového oleje (MEŘO), pro jejichž potřebu počítá s 230 000 tun řepky na jeden hospodářský rok. Výrobci MEŘO musí žádost o řepku předložit Fondu také do 31. 8. 2001, v průběhu září dojde k uzavírání smluv a od 1. 10. 2001 by již výrobci MEŘO měli mít možnost řepku ze skladů odebírat," uvedl Kovář.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info