Moučky z ciziny se nesmí dovézt ani ke spálení

S účinností od pátku 29. června do odvolání se do ČR nesmí dovážet masokostní moučky, kafilerní tuk a jiné suroviny ani ke spálení. Informoval o tom dnes tiskový mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben s tím, že SVS tímto svým dnešním rozhodnutím navazuje na již dřívější zákaz dovozů masokostních mouček, kafilerních tuků, kostních šrotů, šrotů z krve a peřokostních mouček týkající se zemí, kde platí zákaz zkrmování mouček.

"Právě proto, že se nákazová situace ve výskytu BSE v Evropě stále mění, vydala dnes SVS rozhodnutí jednak v podstatě opakující tento zákaz, jednak specifikující možnost dovozu ostatních kafilerních surovin (z nepřežvýkavců) ze zemí s výskytem BSE a také možnost dovozu masa a kafilerních surovin ze zemí BSE prostých," konstatoval Duben.

Rozhodnutí SVS navíc podle Dubna zmiňuje i skutečnost, že SVS stanovuje podmínky pro dovoz surovin živočišného původu určených výhradně k výrobě pro technické účely pouze individuálně. Přitom za zpracování pro technické účely se nepovažuje spalování a neškodné odstranění zahrabáním. "Znamená to, že není možné, aby k nám podnikatelé dováželi masokostní moučky, kafilerní tuk a jiné suroviny s touto klasifikací za tímto účelem. I Evropská unie si je vědoma toho, že má k případnému spalování mouček a kafilerních tuků dost a z toho důvodu také zakázala jejich dovoz," uvedl Duben.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info