Vadnutí brambor se objevuje stále častěji

Téměř každý rok se naskytne stejný pohled: vývoj porostů brambor zprvu tak jak má být, pak náhle (většinou koncem června) začínají rostliny vadnout a zdánlivě dozrávat. Po pečlivém prozkoumání se ukáže, že toto předčasné pomalé dozrávání je ve skutečnosti způsobeno chorobou - vadnutím brambor. Vadnutí brambor vyvolává především houba Colletotrichum atramentarium. Tento parazit, který je rozšířený po celém světě, působí nejprve nespecifické žloutnutí listů. Listy předčasně vadnou a během několika dnů usychají. Vadnutí je intenzivnější za horkého letního počasí. Po vytažení stonku z půdy pěstitel zjistí, že kořeny a stonek jsou zničeny. Na bázi stonku lze rozeznat černé body - sklerocia houby. V počátcích napadení se pletiva uvnitř stonku smršťují, takže povrch stonku se zahrnuje směrem dovnitř. Typickým příznakem je měknutí ("gumovatění") hlíz. Pokud jsou napadeny mladé hlízy, scvrkávají se a nakonec odumírají. Infekce se může po poli velmi rychle šířit a vést k tomu, že veškerý porost brambor během několika málo dní odumírá. Ztráty na výnosech mohou podle podmínek a rozsahu napadení dosáhnout 20 t . ha-1 a více (pro vývoj houby je optimální sucho a teploty od 28 do 30 °C).

Mezi ochranná opatření patří: vyvážené hnojení (lehce zvýšený přísun draslíku může sice napadení poněkud oddálit, nemůže mu však zabránit), cílené zavlažování, použití zdravé sadby, odstraňování a ničení napadených rostlin. Vzhledem ke schopnosti houby přežívat na sklizňových zbytcích v půdě až 8 let, je nutné vyvarovat se infekce z tohoto zdroje a sklizňové zbytky pečlivě odstranit. Velmi důležité je správné střídání plodin. Bylo totiž prokázáno, že čtyřletý odstup v pěstování brambor zřejmě k ochraně proti koletotrichovému vadnutí nestačí. Doporučuje se proto zachovávat delší odstup (6-8 let) v pěstování brambor a leguminóz.

Top Agrar, 2001, č. 6, s. 62-63 (DK)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info