Deště zatím kvalitu sklizně neovlivnily

Ani přívalové deště, které postihly uplynulý týden některé, zejména moravské regiony, neovlivnily dosud kvalitu sklízeného obilí a řepky. Vyplývá to z dnešního vyjádření některých zpracovatelů.

"Olejnatost je v normě, na počátku sklizně činila 44 procent, po deštích se snížila na 43 procent a v současné době se procento olejnatosti opět zvyšuje," konstatovala v rozhovoru pro Agris tisková mluvčí největšího domácího zpracovatele olejnin, Marie Logrová z akciové společnosti Setuza. Podle představitele obchodníků a výrobců krmných směsí, Františka Janů z Holdingu Agrofert, je kvalita obilí po deštích "lepší, než jsme všichni čekali". "Zprávy z terénu máme každý den, s kvalitou obilí nemáme v průměru žádné problémy, jen u některých ozimých ječmenů je nižší obsah bílkovin," řekl Janů. "Navzdory negativním signálům, které zazněly z Moravy, nemáme žádné údaje o nízké kvalitě potravinářské pšenice," uvedl dnes i představitel mlynářů Martin Turínek, předseda dozorčí rady akciové společnosti Odkolek.

Podle tajemníka Agrární komory ČR (AK) Jana Záhorky ale ještě vyhráno není. Na kvalitě obilí se v některých okresech, jako jsou Klatovy, Jičín nebo Mladá Boleslav přívalové deště skutečně podepsaly, u některých porostů řepky se zemědělci obávají plísní. "U polehlých porostů lze očekávat o třetinu nižší hektarový výnos," konstatoval Záhorka. Dosud poslední odhady Českého statistického úřadu, které předpokládají letošní domácí sklizeň obilovin přes sedm milionů tun, jsou podle něj příliš optimistické. "Už proto, že objem čistých živin na hektar půdy klesl v posledních letech v ČR na třetinu předlistopadového stavu a pohybuje se mezi 80 až 90 kilogramy. Rekordní sklizeň by i z tohoto důvodu byla zázrakem, i když vyloučit to nemohu," uvedl Záhorka.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info