Kulhavka pronikla do Walesu

Podvody při placení náhrad za poražené kusy ovcí nebyly prokázány

Kulhavka a slintavka, která letos v Anglii zdecimovala většinu tamních stád ovcí a dalších dobytčat, nyní přeskočila do Walesu, i když se zdálo, že Británie tuto nejnakažlivější nemoc hospodářského zvířectva již zažehnala.

Britské ministerstvo životního prostředí včera odhadlo, že náhrady škod, které epidemie této nejrychleji se šířící choroby od února napáchala, přijdou státní pokladnu v přepočtu na 3,5 miliardy amerických dolarů. Jak zjistil list Financial Times, vláda se nyní, po počáteční velkorysosti při odškodňování postižených farmářů, která nadměrně vyčerpala rozpočtové výdaje, snaží ušetřit alespoň na dezinfekci farem, kde se kulhavka a slintavka vyskytla.

Londýnská vláda v noci na úterý skutečně rozhodla, že farmářům nebude za vzniklé ztráty nadále vyplácet "standardní částky", ale nechá si nezbytné kompenzace odhadnout "nezávislými odborníky podle tržních cen".

Řada britských médií totiž tvrdí, že náhrady postiženým zemědělcům za každý nuceně poražený kus zdaleka převýšily jeho tržní cenu.

Vlnu dohadů a spekulací vyvolala velšská farmářka Nuela Prestonová, která tisku sdělila "své zděšení", že jí jeden pěstitel telefonicky nabídl ovci nakaženou kulhavkou a slintavkou za 2000 liber (asi 100 tisíc Kč). Pokud by infikoval její stádo, dostala by od vlády odškodnění 90 liber za každý kus, což je víc, než by za zdravé zvíře dostala na trhu.

Její indiskrece přiměla Svaz velšských farmářů, aby nechal vyšetřit, zda proniknutí kulhavky a slintavky do této části Británie nebylo vyvoláno umělým nakažením tamních stavů hospodářského zvířectva.

Svaz britských farmářů však toto podezření důrazně popírá, neboť kromě sdělení Nuely Prestonové neexistují pro podobná tvrzení žádné prokazatelné důkazy. Takže jde vlastně jen o "hospodské tlachy".

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info