Evropská komise chápe český postoj k pohybu osob

Evropská komise vyjadřuje pochopení pro českou snahu vyjednat v rozhovorech o kapitole "volný pohyb osob" lepší podmínky, než se dosud kandidátům podařilo. Členské státy se zatím spíše shodují v názoru, že se stanoviskem EU by se už nemělo hýbat.

"Otázky nastolené českou stranou mají smysl, je třeba se nad nimi zamyslet. Jsou spojeny s konkrétními problémy života lidí. Měly by se tedy projednat," řekl ČTK Eneko Landaburu, vrchní ředitel pro rozšíření v Evropské komisi. Usoudil, že cesta k hledání vyváženého řešení není zablokovaná.

"Nechci nic zamítat jen proto, že jiné země si už něco vyjednaly. Musí být diverzita. Pokud si někdo vyjedná něco lepšího než někdo jiný, tím lépe pro něj. A tím hůře pro ty, kdo něco přijali třeba až moc rychle," prohlásil Landaburu.

ČR zatím nepřistoupila na společné stanovisko "patnáctky", které nabízí kandidátským zemím odklad volného zaměstnávání jejich pracovníků od dvou do sedmi let, přičemž umožňuje členským státům toto přechodné období vůbec neaplikovat. Maďarsko, Slovensko a Lotyšsko nabídku přijaly s doplňkem, že samy budou moci recipročně chránit vlastní pracovní trh - vůči zemím, které omezují přístup jejich pracovníků, ale i vůči dalším novým členům EU, na které se tato omezení vztahují.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info