Dusičnany sledují jednotlivé prodejny a správci tržišť

Příprava zeleninových jídel neodmyslitelně patří k letnímu počasí. Nákup potravin ale nemusí být jednoduchý a znamená několik úskalí. Jedním z nich je obsah nebezpečných látek v zelenině, zejména dusitanů, které v těle vytvářejí karcinogenní nitrosaminy. "Pouze dostatek vitaminu C brání tvorbě těchto látek a snižuje riziko vzniku rakoviny. Je důležité, aby přísun vitaminu byl stálý, nikoliv však přemrštěný," řekla mluvčí Okresní hygienické stanice v Kladně Blanka Vševídová.

Pěstitelé přesto musejí předkládat výsledek laboratorního rozboru na obsah dusičnanů v obchodech či například správci tržiště. "Obsah dusičnanů je vždy vyšší u jarní rychlené zeleniny ze skleníků, neboť je pěstována bez většího slunečního záření, většinou s použitím dusičnanových hnojiv. I dovozová, velká a pevná zelenina může být přehnojena, a tak obsahovat větší množství dusičnanů," upozornila Vševídová, podle které hygienici letos vyšetřili na obsah dusičnanů na základě žádostí 39 vzorků zeleniny. Žádný neobsahoval nadlimitní množství této látky.

Pozornost původu potravin by měli věnovat především rodiče kojenců, v jejichž organismu se dusík z dusičnanů naváže na krevní barvivo hemoglobin, které je pak neschopné přenášet kyslík a hrozí riziko úmrtí. "Onemocnění methemoglobinémií může vzniknout z vody, ale i ze zeleniny na příkrmy," dodala Vševídová a upřesnila, že díky osvětě nejsou tragické následky příliš časté.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info