Ceny pohonných hmot by se zatím neměly měnit

Ceny pohonných hmot by mohly na čerpacích stanicích v tomto týdnu stagnovat jako v týdnu minulém, odhadují prodejci. Benzín se bude zřejmě držet na nynější úrovni, koncem měsíce by mohla jít nahoru nafta. Podle informací společnosti RR-Auto šly v pondělí ceny na čerpadlech proti minulému pondělí dolů o haléře, a to u nafty i benzínu. "Žádné dramatické změny nevidím," uvedl Vladimír Vacek ze Shellu.

Dodal, že ceny benzínu klesají na čerpadlech zvolna, nafta se drží. K pondělnímu zvýšení velkoobchodních cen uvedl: "Z jednoho dne se nedají dělat žádné smrtonosné závěry."

"Předpokládám, že budou ceny stagnovat," uvedl Ivan Indráček ze Společenství čerpacích stanic ČR. "Za poslední týden šly nákupní ceny nahoru. Nemyslím si ale, že by to bylo o tolik, aby se to muselo nějak projevovat," dodal.

Velkoobchodní ceny v ČR v poslední době podle Indráčka kopírují pohyb cen v německé rafinérii Leuna. Tam se za poslední dva týdny ceny zvýšily o deset až dvacet haléřů na litr.

Koncem srpna nebo začátkem září lze podle Vacka očekávat tlak na ceny nafty, protože poroste poptávka po naftě a topných olejích před zimní topnou sezónou. Poptávka po benzínu by měla koncem prázdnin slábnout. Připomněl, že se v Praze drží ceny relativně vysoko v porovnání se zbytkem republiky.

Podle informací společnosti RR-Auto jsou dnes proti minulému týdnu Natural i nafta levnější zhruba o osm haléřů. Cenové rozpětí krajových průměrů je 27,91 až 29,39 Kč u Naturalu a 23,63 až 24,70 Kč u nafty. Oba jsou nejdražší v Praze. Nejnižší cenový průměr benzínu má jih Moravy, u nafty západ Čech.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info