Řádění bouře zemědělcům důkladně pocuchalo úrodu

Nikdy se nemá dopředu mluvit o dobré úrodě, dokud není zrno z polí v sýpkách, říkají zemědělci. Někteří z nich přišli ve víkendových bouřích téměř o celou úrodu.

Největší škody zaznamenali rolníci na Jindřichohradecku v jižních Čechách. "Nejvíce jsou zasažené oblasti kolem Chlumce, Kunžaku a Jindřichova Hradce. Syn hospodaří na sto hektarech - a po páteční bouři má skoro po žních," řekl ředitel jindřichohradecké agrární komory Jiří Votava.

"Vichřici provázely kroupy, byly to destičky ledu, nikdy jsem nic takového neviděl. Zničilo nám to z poloviny úrodu obilí, kroupy zcela vytloukly hrášek a pomlátily nať u brambor," uvedl František Holakovský, předseda družstva Velký Ratmírov ve stejné oblasti.

Ředitel Votava upozornil, že na Jindřichohradecku jsou také silně poškozené stromy v ovocných sadech. "Čekali jsme dobré výnosy ječmene i pšenice. Je to k pláči. Pár vteřin a je po všem," stýskal si Votava.

Úroda pšenice vzala za své i v družstvu Agrispol Mořice na Prostějovsku. V Kokorách na Přerovsku pustošila bouře s vichřicí chmelnice. Kokorské družstvo odhaduje ztráty na 3,5 miliónu korun.

"Vichřice urvala centimetr silné dráty a dřevěné konstrukce popadaly na pěti hektarech. Byly to naše nejpěknější chmelnice," stěžoval si předseda družstva Ferdinand Ježík.

"Odhadujeme, že poškozeným zemědělcům vyplatíme kolem šedesáti miliónů korun," sdělila v pondělí Eva Rojková z tiskového odboru České pojišťovny.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info