Kakaa je méně, ceny porostou

Kakao je jednou ze zemědělských komodit, jejichž cenu si producenti mohou zajišťovat na burze. Nejvýznamnější burzy pro obchodování s kakaovými boby na světových trzích jsou v Londýně (London International Financial Futures and Options Exchange) a v New Yorku (New York Board of Trade divize Coffee, Sugar and Cocoa Exchange). Kakaové boby jako základní surovina pro výrobu kakaového prášku jsou sklízeny každoročně v říjnu až březnu a největší cenové výkyvy se odehrávají právě s ohledem na velikost úrody. Hlavními světovými producenty jsou Pobřeží Slonoviny, Ghana, Nigérie, Kamerun, Brazílie, Indonésie a Malajsie, z nichž především exportní možnosti prvních dvou jmenovaných rozhodují o ceně.

V první polovině 80. let se cena kakaa pohybovala nad úrovní 2000 USD za tunu, ale počínaje rokem 1985 se propadla pod 1000 USD. Renesanci ceny přineslo další desetiletí, ale hranici 2000 USD již cena nepřekonala. Naopak od poloviny roku 1998 nastal další cenový pád. Po dlouhodobém poklesu způsobeném především převisem nabídky nad poptávkou našla cena své minimum v prosinci loňského roku poté, co afričtí pěstitelé oznámili uzavření dohody o zničení části úrody. Během dvou měsíců pak cena kakaa vystoupala o více než 400 USD a dostala se na nejvyšší úroveň od března 1999. Cenový nárůst zapříčinil odhadovaný prudký pokles letošní úrody, kdy například společnost Prudential Securities předpověděla celkový deficit nabídky ve výši 155 000 tun. To by znamenalo šestý nejvyšší deficit v posledních deseti letech. Nízký odhad letošní nabídky vychází ze situace v největších pěstitelských státech.

V produkci Pobřeží Slonoviny hraje vedle počasí důležitou roli i politika. Nižší dodávky kakaových bobů z této země způsobilo v letošním roce nejen sucho, ale také zadržování úrody ze strany producentů a sociální nepokoje. K náboženským problémům mezi muslimským severem a ostatními částmi země se přidaly i protesty farmářů, kteří obviňují vládu z nedostatečné podpory po zrušení státní regulace cen a zvýšení vývozní daně. Protesty farmářů často přerůstají ve stávky a "zadržovací" akce způsobily pokles letošního vývozu o 19 %. Obavy obchodníků vyplývají také z nejisté politické situace v zemi. Loňský nástup prezidenta Laurenta Gbagbo po letech vlády vojenské junty nepřinesl očekávané politické a sociální uklidnění. Vojáci mají ještě dost prostředků k dalšímu pokusu o převrat, o nějž se neúspěšně pokusili letos v lednu. Navíc hlavní politická opozice podporovaná muslimy nebyla dosud legalizována. Analytici také upozorňují na snahy vlády této země omezit práci dětí, která je využívaná právě při sklizni kakaových bobů. Pokud by se skutečně podařilo na Pobřeží Slonoviny rozbít otrokářství, znamenalo by to růst ceny práce, a tím i ceny komodity.

Letošní celková nižší nabídka kakaa je způsobena i nepřízní počasí v druhé největší producentské zemi - Ghaně. Suché počasí v březnu způsobilo nižší úrodu zhruba o 30 tisíc tun proti minulému roku. The International Cocoa Organization tak odhadla světovou produkci pro letošní rok na 2,83 mil. tun v porovnání s odhadem 3,06 mil. tun v roce 2000. Očekává se, že celková spotřeba by se však měla letos zvýšit o 2 %. Z toho vyplývá produkční deficit ve výši 200 tis. tun oproti přebytku 91 tis. tun v letech 1999 až 2000. Přestože nižší nabídka na trhu vyvolává tlak na zvýšení ceny kakaa, nelze nějaký strmý vzestup očekávat. Návrat k ceně z 80. let se v letošním roce neočekává také proto, že USA jako největší světový importér každoročně zvyšují své zásoby. Kakaové fondy ve svých skladech při NYBOT držely na začátku letošního roku více než 4 milióny žoků, přičemž od počátku 90. let se tyto zásoby pohybují v rozpětí 1 až 3 milióny. V předchozím desetiletí dokonce nepřekonaly jeden milión tun.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info