Češi odmítají prodej půdy cizincům

Spory o zemědělskou půdu zřejmě jen tak neutichnou. V poslední době vzbudil největší pozornost český požadavek, podle něhož by si občané unie nemohli po vstupu ČR kupovat nemovitosti po dobu pěti let a zemědělskou půdu ještě o dva roky déle. Tento postoj podporuje podle včerejších údajů agentur STEM a TNS Factum osm z deseti lidí. Silná podpora veřejnosti byla jedním z důvodů, proč Brusel povolil Česku uvedené výjimky a jednání o této kapitole tak mohla být v červnu uzavřena.

Názory podporující omezení prodeje půdy a nemovitostí převažují ve všech skupinách populace, i mezi voliči pravice. To je podle ředitele TNS Factum Jana Herzmanna dáno tím, že "i občané, kteří volí tzv. liberální strany, se ve skutečnosti s liberálními hodnotami ne-identifikují a preferují silný stát".

Lidé podle jeho slov také nevědí, že cizinci již mohou pozemky kupovat a nemají s tím příliš práce. Známo není ani to, že při chystaném obrovském prodeji zemědělské půdy Pozemkovým fondem budou mít přednost současní čeští nájemci.

Větší problémy má s půdou Polsko, které nerealisticky požaduje výjimku na 18 let. Maďarsko chce deset let a dává najevo, že i o této hranici je ochotno jednat.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info