Koupit půdu není pro cizince těžké

Způsoby, jak cizinci získávají zemědělskou půdu či chalupy jsou různé a většinou pro uchazeče nepředstavují žádné potíže. Například obec, která předloží územní plán, může různé pozemky získat bezplatným převodem od Pozemkového fondu ČR (PF). Potom je založena společnost s ručením omezeným v jejímž čele stojí občan ČR a pozemky nebo domy pro cizince za jejich peníze nakoupí. "Tomu se nelze bránit a není to nic špatného, vždyť nikdo si pozemky nebo chalupy nemůže srolovat a odvézt třeba do Nizozemska," uvedla pracovnice trutnovské pobočky Pozemkového fondu, která si nepřála uvést jméno.

Tiskový mluvčí PF Michal Bureš k celé záležitosti sdělil, že fond postupuje v souladu se zákonem. Skupování pozemků a nemovitostí prostřednictvím účelově založených s. r. o. je praxe, které nelze zabránit, naopak v některých případech přináší velké výhody.

Jiný postup použila královéhradecká firma Happy home, která v obci Čistá u Černého dolu postavila dvaačtyřicet rekreačních domků pro zájemce z Nizozemska. Ti je nyní začínají využívat. "Tu a tam se tady někteří Nizozemci zdržují, domky ještě nejsou zkolaudovány, ovšem jsou jejich a zabránit jim v tom nemůžeme. O dalším vývoji budeme jednat až na podzim," řekl k tomu starosta obce Vladimír Vít. Podle jeho názoru by pobyt cizinců v Čisté měl být veskrze pozitivní. V současné době je projednávána žádost o výstavbu dalších 60 domků na pozemcích restituenta v katastru Černého Dolu, opět pro cizince. Jednoduché je získat i zemědělskou půdu. Cizinci stačí založit společnost, v jejímž čele bude stát občan naší země a tak nová firma může kupovat jakékoliv pozemky. Proto například plzeňská pobočka německé SchmidtBanky zaznamenává v poslední době zvýšený zájem sedláků ze sousedního Německa o nákup půdy v pohraničí. Uvedl to její pracovník Josef Procházka. Banka má podle něho již jednoho klienta z Německa, který hospodaří na Chebsku a s dalšími zájemci jedná.

Prodej půdy především na Karlovarsku je však obtížný, protože většinu pozemků vlastní stát. Plocha soukromých pozemků pak bývá malá a jejich slučování vyžaduje jednání s mnoha majiteli.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info