Včelí mor vybil na Třeboňsku desítky včelstev

Zhruba dvacet včelstev včetně včelařského vybavení již muselo být zlikvidováno kvůli nákaze moru včelího plodu, která byla zjištěna v Třeboni a nejbližším okolí. "Začátkem července jeden z chovatelů sám přišel s podezřením na onemocnění a vyšetření je potvrdilo. Kolem ohniska se vytyčilo tří a pětikilometrové ochranné pásmo a rozjela se mašinérie prohlídek," sdělil nám vrchní epizootolog Okresní veterinární správy v Jindřichově Hradci Václav Franta.

Oblast je včelstvy značně osídlena a zjistilo se dalších 11 podezřelých stanovišť, z nichž již v osmi bylo vyhlášeno ohnisko, neboť zde byl původce moru laboratorně prokázán, jeden případ se vyloučil a čeká se na další výsledky.

Podle V. Franty jde o nákazu nebývalého rozsahu, většinou se jedná tak o dvě až tři ohniska. "Z tohoto důvodu jsme přistoupili k poněkud jinému systému likvidace, a to u větších chovatelů postupnou selekcí. To znamená, že se utrácejí pozitivní včelstva, kde byl bacil prokázán. U ostatních se odebírají vzorky glycidových zásob a v případě, že laboratoř původce neprokáže, tak se nelikvidují," uvedl V. Franta.

Podle jednatele okresního výboru Českého svazu včelařů Jana Moučky jsou pravděpodobně zdrojem nákazy divoké roje včel, které se usazují ve stromech. "I když se roje neznámého původu nesmí doma usazovat, zřejmě se občas někdo najde, kdo si ho chytí…, podotýká J. Moučka.

Nákaza se také dotýká medu, který se buď pálí a nebo může být použit pouze v perníkářském průmyslu. Podle J. Moučky je lidskému zdraví neškodný, ale včely mohou nalétávat do prázdných sklenic od medu a infekci šířit dál. V žádném případě však nemoc nemá vliv na jeho cenu. V důsledku onemocnění však ubude v přírodě opylovačů, což může mít za následek i nižší výnosy především řepek.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info