Ječmeny na Prostějovsku v dobré kvalitě

V celém prostějovském okrese byly letos zasety obiloviny na více než polovině osevních ploch (25 574 hektarů). Ředitel Okresní agrární komory Prostějov Roman Beneš uvedl, že čeká letošní výnosy pšenice na o něco málo lepší úrovni než v uplynulém roce, kdy průměr činil 5,61 tuny z hektaru. "Je možné říci, že je to úroveň mírně nad dlouholetým průměrem," dodal.

Podstatně lepší výnosy v porovnání s loňskem jsou zatím u jarního ječmene, kde jsou výnosy přes pět tun z hektaru. "Loni to byly necelé čtyři tuny, což bylo dáno suchým počasím, které se podepsalo především pod extrémně nízké výnosy jařin, ale i špatnou kvalitou ječmenů," řekl.

Podle Beneše je ječmen jednou z mála komodit, kde je dána cena již na počátku roku. "Pokud někdo garantuje za tunu až 4400 korun ještě před sklizní, je na uvážení, aby dal zemědělec ječmenům více, než třeba pšenici, kdy ceny nejsou jasné ani teď," uvedl.

Řepka olejná je podle jeho slov na všech plochách prostějovského okresu prakticky sklizená. Za prospěšnou věc považuje Beneš státní podpory pro nepotravinářské využití řepky.

Beneš se zastavil rovněž u letošní kvality sklizených obilovin. "Většina jarních ječmenů určených pro sladování je sklizených v dobré kvalitě a s tím souvisí i určitá spokojenost zemědělců. Horší situace je podle něj u pšenice. Hodně zemědělců dalo na začátku sklizně přednost ječmenům a pšenice se sklízí po deštích. "Téměř celý objem je proto v kategorii krmné," dodal. s tím, že ještě před sklizní se objevovaly úvahy o přebytcích pšenice. "Kvalitní potravinářské pšenice podle jeho názoru rozhodně nebude nadúroda," řekl.

K výkupní ceně za pšenici uvedl, že zatím rozhodně neodpovídá představám zemědělců a určitě se bude dále formovat. "Zemědělci zatím volí strategii pšenici zatím podržet a neprodávat, protože dosud nepadla adekvátní nabídka na prodej," řekl Beneš.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info