Omezení použití drůbežího separátu sníží riziko kontaminace

Především jako prevenci možné kontaminace výrobků z drůbeže vnímá možnost omezení používání drůbežího separátu obchodní ředitel společnosti O.K, Servis Jan Kašpar. Uvedl to dnes v rozhovoru pro Agris.

Opatření přitom podle jeho slov nelze spojovat s prevencí proti nemoci šílených krav - BSE, neboť tato nemoc se v nervových tkáních organismu vyvíjí poměrně dlouho, zatímco produkční cyklus drůbeže je krátký. "Rozhodně by ale omezení použití separátu znamenalo zlepšení mikrobiální kvality výrobků a zamezení potenciální kontaminace masných výrobků," zdůraznil Kašpar.

Systémová kontrola masných výrobků na přítomnost inhibičních látek se v současné době v masokombinátech podle Kašpara neprovádí, obsah inhibičních látek kontroluje pouze Státní veterinární správa ČR. Zintenzivnění kontrol přítomnosti inhibičních látek by bylo přitom podle Kašpara vhodné především z pohledu spotřebitele. Kontroly totiž mimo jiné odhalí i rozsah při výkrmu používaných antibiotik, které pak mohou při konzumaci finálních výrobků vyvolat u konzumentů alergie, nebo naopak nežádoucí odolnost proti antibiotikům, která se používají v humánní medicíně.

Společnost O.K. Servis je v ČR výhradním distributorem technologie v současnosti jediné testovací metody na BSE. Kromě toho je na domácím trhu dominantním dodavatelem technologií, které v potravinách detekují pro lidský organismus žádoucí i nežádoucí látky.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info