Peníze na testy BSE budou snad příští týden

Vláda včera nerozhodla o uvolnění finančních prostředků na testování skotu na nemoc šílených krav - BSE ze Státního fondu životního prostředí (SFŽP). Informoval o tom na včerejší mimořádné tiskové konferenci ministr zemědělství Jan Fencl. Důvodem byl podle jeho slov nesouhlas ministra životního prostředí Miloše Kužvarta.

Již příští týden by ale mohly být peníze na testace skotu k dipozici. Vláda totiž podle Fencla ustavila odbornou komisi za účasti Kužvarta a jeho osoby, která by měla na příští zasedání kabinetu předložit právní analýzu opravňující použití peněz z Fondu na uvedené účely. "Moji právníci tvrdí, že oprávněnost použití je," tvrdí Fencl. Jít by přitom mělo o 180 milionů korun do konce letošního roku.

Podle již dřívějšího vyjádření tiskového mluvčího Státní veterinární správy ČR (SVS) Josefa Dubna vynaložila SVS již letos na testování skotu přes 36 milionů korun, neobdržela ovšem do současné doby ze státního rozpočtu ani korunu. Podle aktuálních údajů stačí veterinářům peníze zhruba do konce tohoto měsíce. Návrh, aby peníze na prevenci BSE dodal SFŽP, odůvodňuje přitom ministerstvo zemědělství skutečností, že příjmy SFŽP naplňují z velké míry právě subjekty, které patří do jeho resortu. Například v loňském roce Fond získal z poplatků za odnětí zemědělské půdy 472,3 milionů korun.

Ministr Kužvart, do jehož kompetence Fond patří, přitom již finanční pomoc v prevenci BSE nabídl a nechal vypracovat program, který by umožnil, aby prostředky z Fondu mohly čerpat orgány veterinární správy "na bezpečnou a pro životní prostředí šetrnou likvidaci těl zvířat, u nichž by se BSE prokázalo".

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info