Potravinářský holding má nového správce

Konkursním správcem Potravinářského holdingu již není Pavel Tomčala, ale Bronislav Kříž, kterého do funkce jmenoval brněnský Krajský soud. K výměně došlo poté, co olomoucký odvolací soud vyhověl žádosti ČSOB a rozhodl, že Tomčala nemůže současně vykonávat funkci správce ve společnostech Tchecomalt Group a Potravinářský holding. ČSOB se domnívá, že správce nemohl vyhlásit veřejnou obchodní soutěž na prodej akcií z konkursní podstaty obou společností.

»Podle názoru banky by měla být vyhlášená veřejná obchodní soutěž zrušena,« sdělil Vít Krejčiřík z ČSOB, který je předsedou věřitelského výboru v Tchecomalt Group. Rozhodnutí odvolacího soudu je totiž datováno ještě před vyhlášením soutěže, k němuž došlo začátkem června.

Správce Tomčala nabídl v soutěži akcie v držení obou firem, které dohromady představují majoritu v podnicích ZZN ze skupiny Tchecomalt. Tento postup podle něj dával předpoklad vyššího výnosu, než kdyby se akciové podíly prodávaly zvlášť.

»Od začátku konkursu říkáme, že obě společnosti nemohou mít stejného správce vzhledem k odlišným zájmům věřitelů,« řekl Krejčiřík. U Potravinářského holdingu ještě ani nedošlo ke schůzi věřitelů a nebyl ustaven věřitelský výbor. Soutěž by podle něj měla být zrušena i kvůli její netransparentnosti. »Významní investoři z ní odstoupili, protože její podmínky byly nepřijatelné,« dodal.

Věřitelský výbor TG správci doporučil zrušení soutěže ještě před jejím vyhlášením, a to na návrh ČSOB. Banka bude nyní čekat na postup nového správce PH a soudu.

Tomčala včera uvedl, že v nejbližších dnech bude nově jmenovaného správce Potravinářského holdingu kontaktovat, aby se s ním dohodl na předání majetku.

»Diskutovat s ním samozřejmě budu chtít rovněž o dalším postupu,« sdělil.

Již dříve uvedl, že v soutěži podaly nejlepší nabídky čtyři společnosti (Malterie Soufflet république tchéque, Rolnické družstvo Bezno, Agropol Group a AGFTrading). Do soutěže se přihlásilo celkem sedm zájemců, kteří podali sedmnáct nabídek na odkup jedné nebo více emisí.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info