Cena řepky se stabilizuje, OBHK zahajuje obchodování se šroty

Nepatrný pokles o 1,1 procenta oproti předchozímu týdnu zaznamenala včera Obchodní burza Hradec Králové. Informoval o tom předseda burzovní komory OBHK Miroslav Adámek.

"Na trhu s olejninami došlo ke zvýšení poptávky po řepce z 10 kontraktů na 110 kontraktů, čili na 11 000 tun. Minulý týden, 15. srpna byla registrována poptávka 1000 tun řepky za cenu 7300 korun za tunu a termínem plnění 30. září letošního roku. Včera byla registrována vážená poptávka za cenu 7209 korun," konstatoval Adámek.

Vážená cena představuje podle jeho slov průměr nabídek nebo poptávek, který bere do úvahy i objem poptávky nebo nabídky. "Například na posledním kurzovním lístku vyčteme, že bylo možno řepku prodat za cenu 7300 korun, ale takto bylo možno prodat jen 10 kontraktů. Sto kontraktů ale bylo možno prodat za cenu 7200 korun, takže výsledkem je vážená cena, která byla kótována na úrovni 7 209 korun. Zavedení tohoto parametru umožní kupujícím nebo prodávajícím lepší orientaci v nabídce nebo poptávce," vysvětlil Adámek.

Informoval také, že v rámci rozšiřování obchodovaných komodit a otevírání dalších trhů bylo na OBHK zahájeno s obchodování s řepkovými extrahovanými šroty. Ihned na prvním burzovním shromáždění byla registrována jak poptávka, tak i nabídka a s registrovanými návrhy byla zahájena burzovní licitace.

"Kupující a prodávající se ale nedohodli a tak nebyl zatím burzovní obchod uzavřen. Obě strany nyní očekávají další cenový vývoj, který posune ceny v jejich prospěch," domnívá se Adámek.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info