U drůbežích lahůdek je riziko salmonelózy

Druhý případ výskytu nemoci šílených krav v Česku sice v očích spotřebitele opět snížil důvěru v hovězí maso, skutečná potenciální rizika však hrozí z úplně jiných potravin. Například z černé zvěře, u které v posledních měsících zaznamenala Státní veterinární správa (SVS) dva případy pro člověka smrtelně nebezpečné choroby trichinilózy (svalovce). Veterináři již před časem varovali zejména hoteliéry, aby nenakupovali načerno maso z divočáků od pytláků. "Možnost, že někdo zemře na trichinilózu je určitě vyšší než nákaza lidskou obdobou nemoci šílených krav po konzumaci hovězího," uvedl tiskový mluvčí SVS Josef Duben.

Další rizikovou skupinou kontaminovaných potravin jsou podle něho levné drůbeží salámy a tlačenky, k jejichž výrobě se používá drůbeží separát. Pokud nejsou při získávání drůbežího separátu dodrženy zejména hygienické podmínky, může dojít k ohrožení zdravotní nezávadnosti konečných produktů. "Z tohoto pohledu je nutné zvažovat nějaké omezení jeho využívání ve výrobě potravin," uvedl Duben. V Česku je sice zákaz používat separované maso ze skotu, ovcí a koz, ale drůbeží separát je jako levná surovina pro potravinářské výrobky využíván bez omezení. Tato surovina však obsahuje nejen zbytky masa, ale i kůže, zakončení kostí, chrupavky a hrozí nebezpečí pomnožení bakterií vyvolávajících salmonelózu. O zpřísnění podmínek použití tohoto separátu již diskutuje rovněž EU. Jeho omezení by mimo jiné zlepšilo mikrobiální kvality výrobků. "Zamezilo by se i potenciálnímu znečišťování masných produktů," potvrzuje Jan Kašpar, obchodní ředitel společnosti O. K. Servis, která dodává na domácí trh technologie k detekci látkového složení potravin.

Systémová kontrola masných výrobků na přítomnost látek, jež mají vliv na lidský organismus, se v masokombinátech podle Kašpara neprovádí, jejich obsah kontroluje jen veterinární správa. Zintenzívnění kontrol by bylo přitom z pohledu spotřebitele vhodné. Kontroly totiž odhalí i rozsah antibiotik používaných při výkrmu, které pak mohou při konzumaci výrobků vyvolat u spotřebitelů alergie.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info