Bakterie Escherichia colli se u nás neobjevila

Dagmar Šístková

Nebezpečná bakterie Escherichia colli, kvůli níž byly nyní uzavřeny v Buenos Aires čtyři provozovny rychlého stravování řetězce McDonald's, se podle hlavního pražského hygienika Vladimíra Polaneckého v Česku dosud naštěstí nevyskytla. Řekl, že většina velkých restaurací rychlého občerstvení u nás si nechává dělat rozbory syrového masa před jeho zpracováním a pečlivě si hlídá technologický postup.

Escherichia colli, která může způsobit i smrt, byla tento týden objevena také v mletém mase v Severní Americe. Oznámila to společnost Kroger, jež patří mezi největší řetězce supermarketů v této zemi.

Uzavření čtyř argentinských provozoven McDonald's poté, co byla v jejich potravinách zjištěna nákaza touto bakterií "škodlivou pro zdraví", oznámila včera agentura EFE. Pro všechny restaurace McDonald's v zemi platí zákaz prodeje kousků kuřecího masa a hamburgerů, u nichž se potvrdilo, že jsou zdravotně závadné.

Podle argentinských hygieniků může tato bakterie zavinit zánět tlustého střeva a dokonce i smrt. Bakterie pochází ze zažívacího traktu zvířat, přičemž kontaminuje i jejich maso. Uzavření provozoven v Buenos Aires následovalo po červencové stížnosti jednoho ze zákazníků, který po požití kuřecího menu musel vyhledat kvůli příznakům otravy lékařské ošetření.

Polanecký v této souvislosti upozorňuje, že jíst nedopečené maso, ať už kuřecí nebo hovězí, znamená riskovat nejrůznější zdravotní potíže. "Aby bylo maso bezpečné, musí se zpracovávat nejméně 12 až 15 minut při teplotě 70 stupňů. Jedině tak se zlikvidují například i bakterie salmonely," uvedl.

Znovu také zdůraznil, že dobře tepelně zpracované jídlo se musí spotřebovat do 45 minut. Proti tomu v poslední době protestovalo mnoho majitelů malých restaurací. Polanec-ký však tvrdí, že hostinští mají více možností, jak uchovat pro své strávníky jídlo v náležité kvalitě. "Kromě toho, že mohou vařit na etapy, mají šanci rovněž hotová jídla zchladit nebo zmrazit. Nic jim také nebrání v tom, aby uchovávali jídla rozpracovaná nebo v podobě polotovarů," vysvětlil.

Jako příklad uvedl restaurace u našich sousedů v rakouských Alpách, kde si hoteliéři zvykli a z obav o finanční ztráty obvykle nabízejí hostům jen jediné menu. "U nás zatím chtějí všichni hlavně vydělávat. Ale pokud jde o zdraví, tak končí veškerá legrace," uzavřel Polanecký.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info