VYUŽITÍ CHLOROFYLOMETRU K OPTIMALIZACI DUSÍKATÉHO HNOJENÍ CHMELE BĚHEM VEGETACE

Use of chlorophyllometer to optimization of hops nitrogen manuring in growing season

Josef Šnobl

ČZU Praha, Agronomická fakulta - katedra rostlinné výroby

Souhrn, klíčová slova

V průběhu let 1997 - 1999 byla ve 2 podnicích (Kněževes, Mutějovice) na okrese Rakovník sledována u jednotlivých chmelnic (každoročně 45 chmelnic) korelační závislost mezi obsahem chlorofylu a dusíku v révových listech chmele. Obsah chlorofylu byl měřen přenosným akumulátorovým chlorofylometrem a vyjádřen v jednotkách chlorofylometru, obsah dusíku byl zjišťován chemickým rozborem. Byla zjištěna velmi malá korelační závislost při I. měření a odběru - začátkem června (korelační koeficient -0,068) i při II. měření a odběru - v polovině července (korelační koeficient -0,087). Se změnou obsahu dusíku v listech chmele se jen nepatrně (neprůkazně) měnila hodnota obsahu chlorofylu. V rámci optimální hodnoty dusíku v I. odběru (4,0 - 5,2 % N) činila hodnota chlorofylu 36,6 - 36,4 jednotek, ve II. odběru (2,9 - 4,0 % N) činila hodnota chlorofylu 46,9 - 45,9 jednotek. Tyto hodnoty jsou pouze orientační pro posouzení výživného stavu rostlin dusíkem. Nízká korelační závislost a malé rozpětí hodnot chlorofylu v rámci optimálního rozpětí obsahu dusíku však neumožňuje výrazně využít tento vztah pro odstupňované přihnojování chmele dusíkem během vegetace.

Chmel, výživa a hnojení, listové analýzy, výživný stav, měření chlorofylu v listech

Summary, keywords

At 1997-1999 years in two concerns (Kněževes and Mutějovice) in Rakovník district the dependence by the analyse of correlation was monitored in individual hop-fields (annually 45 hop-fields were tested). Interrelationship between chlorophyll and nitrogen content determined in viny leaves of hops was evaluated. Chlorophyll content was measured by portable accumulatory chlorophyllometer and expressed in chlorophyll units, nitrogen content was assured by precise chemical analyse. Only a little correlation was determined between first measurement and screening of samples at the beginning of June (correlative coefficient -0,068), as simillarly in second screening and measurement of viny leaves realised in half July (coefficient of correlation come to -0,087). The values of chlorophyll content altered only a little and nonsignificative in relation to foliar nitrogen content. In the scope of nitrogen optimum at the first screening of viny leaves (which was 4,0 - 5,2 % N) the chlorophyll content (in chlorophyll units) varied in range of 46,9 - 45,9. However these values serve only for rude orientation during evaluation of nitrogen nourish-stade of plants. Low correlation index, and little variability of chlorophyll units in relation to optimal nitrogen scope, naturally make wide usage of these correlations for practice in application of splitted, graduated doses of nitrogen in hops fields during vegetative period in present time still impossible .

Hops, chlorophyllometric evaluating of the leaves, nutrition and manuring, foliar analyses, nutritivestate

Úvod

Pro sledování výživného stavu chmele během vegetace byla v minulosti vypracována metodika listové diagnostiky (Rybáček a kol. 1980; Srp A. 1980; Srp A., Maťátko J. 1990). Podle této metodiky se odebírají k rozborům vzorky révových listů s řapíky ze střední části rostlin ve 2 termínech - poprvé při výšce rostlin 1,5 - 2 m (tj. přibližně počátkem června), podruhé mezi butonizací a kvetením (tj. přibližně v polovině července). Chybějící živiny (zejména dusík) jsou pak dodávány doplňkovým hnojením do půdy nebo účinněji prostřednictvím opakované mimokořenové výživy, často i s postřiky ochrany chmele proti chorobám a škůdcům. Při optimálním stavu výživy by měly révové listy vykazovat při I. odběru 4,0 - 5,2% dusíku, při druhém odběru 2,9 - 4,0 % dusíku. Vlastní odběry listů, jejich odvoz a rozbory, předání výsledků a doporučení vyžadují určitý čas a finanční prostředky. Obsah dusíku v listech chmele má určitý vztah s obsahem chlorofylu v listech. Pokusili jsme se proto zjistit, zda při absenci listových analýz by bylo možno tohoto vztahu měřením obsahu chlorofylu využít k dohnojování chmele dusíkem během vegetace.

Metody

Ověřovali jsme proto náhradní způsob, jednodušší, samozřejmě méně přesný (orientační), avšak okamžitě využitelný. Ten by měl signalizovat, zda obsah dusíku v listech je či není optimální. Obsah chlorofylu v listech chmele by pak mohl být určitým orientačním vodítkem pro přihnojování chmele dusíkem během vegetace.

Pro měření chlorofylu v révových listech chmele jsme použili přenosný chlorofylometr, typ SPAD 502, přístroj firmy Minolta, dodávaný firmou Hydro CZ Praha. Přístroj může být využíván u různých plodin. Tento lehký kompaktní akumulátorový přístroj poskytuje údaj v chlorofylových jednotkách o poměrném množství celkového chlorofylu přítomném v listech plodiny, v našem případě v listech chmele. Stanovuje údaj přímo v porostu (bez nutného odběru listů z rostliny). Slouží tedy orientačně i jako indikátor celkového stavu (kondice) rostlin.

Vlastní měření révových listů byla prováděna v letech 1997 - 1999 na jednotlivých chmelnicích společnosti Agrochmel Kněževes a Chmel-Rosa a spol. Mutějovice na okrese Rakovník. Obsah chlorofylu byl zjišťován ve 2 termínech v souladu s metodikou listové diagnostiky (průměr 30 měření u každé chmelnice) a zároveň byly odebrány listy pro listové analýzy. Údaje o obsahu chlorofylu a obsahu dusíku v révových listech byly pak vzájemně vyhodnoceny metodou korelační analýzy.

Výsledky

Zjištěné hodnoty (průměr let 1997 - 1999) jsou uvedeny v přiložené tabulce, vztah byl vyjádřen lineárně přímkou typu y = a + bx a je zobrazen na grafu. Byl zaznamenán i vliv ročníku na konkrétní výši hodnot. Větší variabilita hodnot mezi jednotlivými chmelnicemi byla při I. měření. Chmelnice mladší vykazovaly částečně vyšší hodnoty obsahu chlorofylu.

Zjištěné jednotky chlorofylu při optimálním obsahu N v listech chmele

I. měření a odběr (N optimální 4,0 - 5,2 %) = 36,6 - 36,4

II. měření a odběr (N optimální 2,9 - 4,0 %) = 46,9 - 45,9

Závislost obsahu chlorofylu na obsahu dusíku v listech chmele

Statistický údaj

I. měření a odběr

II. měření a odběr

-

Jednotky chlorofylu

N %

Jednotky chlorofylometru

N %

Průměr

35,26

4,86

46,25

3,59

Směrodatná odchylka

4,99

0,25

2,56

0,24

Rozptyl výběru

24,87

0,06

6,56

0,06

Minimum

25,30

4,15

37,10

3,00

Maximum

47,90

5,38

51,70

4,30

Korelační koeficient

-

- 0,068

-

- 0,087

Index determinace %

-

0,46

-

0,76

Image1.jpg

Závěr (praktické doporučení)

Korelační závislost mezi obsahem chlorofylu a obsahem dusíku v listech byla minimální, v podstatě korelace nebyla prokázána. V I. měření se v rámci optimálního obsahu N (4,0 - 5,2 %) změnila hodnota chlorofylu jen o 0,2 jednotky (36,6 ŕ 36,4), ve II. měření v rámci změny optimálního obsahu N (2,9 - 4,0 %) se změnila hodnota chlorofylu o 1 chlorofylovou jednotku (46,9 ŕ 45,9). Změna obsahu dusíku v listech chmele neměla téměř vliv na změnu obsahu chlorofylu. Variabilitu jednotlivých hodnot chlorofylu a směr závislosti vystihuje přiložený graf.

Na základě zjištěných hodnot může být chlorofylometr použit jen pro orientační zjištění výživného stavu rostlin dusíkem. Avšak z důvodů malé korelační závislosti obou hodnot nebude možno této skutečnosti plně využít pro odstupňované přihnojení dusíkem během vegetace.

Poznámka: Uvedené hodnoty platí pro námi použitý typ chlorofylometru. Při použití jiného typu chlorofylometru (např. N-Tester) je nutné hodnoty vzájemně přepočítat pomocí koeficientu (13,13).. Podstatně větší korelace byla zjištěna při detailnějším hodnocení celého pokusu a vztahu obsahu chlorofylu k ostatním živinám (P, K, Mg, Ca) a to v I. odběru (0,688 - 0,820) i v II. odběru (0,103 - 0,517).

Použitá literatura

Rybáček a kol.: Chmelařství, SZN, Praha 1980.

Srp A.: Řízená výživa chmele, časopis Chmelařství č. 9, r. 1980.

Srp A., Maťátko J.: Hnojení chmele, Metodika ÚVTIZ, 1/1990, Praha 1990.

Šnobl J., Hradecká D.: Ověření možnosti využití chlorofylometru k optimalizaci dusíkatého hnojení chmele během vegetace. Závěrečná zpráva interního grantu ČZU, ČZU Praha, leden 2000.

Kontaktní adresa

Doc. Ing. Josef Šnobl, CSc. (Katedra rostlinné výroby, AF, Česká zemědělská univerzita, 165 21 Praha 6 - Suchdol, telefon 02/ 2438 2533, fax 02/ 2438 2535)

Práce byla financována grantem ČZU č. 2060 / 10 / 18679 / 0 a výzk. záměrem MSM 412100002.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info