VLIV ODRŮDY A STANOVIŠTĚ NA OBSAH ß- GLUKANŮ V ZRNĚ NAHÉHO OVSA

Vliv odrůdy a stanoviště na obsah ß- glukanů v zrně nahého ovsa

The influence of variety and sites at ß-glucans content in naked oats grain

Zdeněk Štěrba, Jan Moudrý, Aleš Raus

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta

Souhrn

Zrno ovsa a ječmene obsahuje vyšší obsah zdravotně významných ß-glukanů oproti zrnu ostatních obilovin. V příspěvku jsme se zaměřili na posouzení vlivu odrůdy, stanoviště a ročníku na obsah ß-glukanů v zrně nahého ovsa a zjištění závislostí mezi obsahem ß-glukanů a ostatních složek zrna. Odrůda Abel a novošlechtění SGK-7555 byly pěstovány v letech 1995-1997 na 4 stanovištích - Nechanice, Kujavy, Hradec nad Svitavou a Krukanice. Obsah ß-glukanů byl stanoven z průměrných vzorků zrna metodou FIA. Ve všech letech byly zjištěny statisticky nevýznamné rozdíly v obsahu mezi odrůdami resp. novošlechtěními. Statisticky významné rozdíly mezi některými stanovišti byly zjištěny v roce 1995. Mezi rokem 1996 a 1997 byly rozdíly rovněž statisticky významné. Korelační vztahy mezi obsahem ß-glukanů a ostatních látek vypovídají vesměs o méně těsných závislostech.

Klíčová slova: nahý oves, ß-glukany, odrůda, stanoviště, ročník.

Summary

The oats and barley grains have the higher ß-glucans content in comparison with other cereals. In this contribution we assessed the influence of variety, sites and years of cultivation on the content of ß-glucans in naked oat grains. We observed two varieties (Abel, SGK-7555) on four control sites (Nechanice, Kujavy, Hradec nad Svitavou, Krukanice) in 1995-1997. The statisticaly insignificant differences were investigated between varieties in all years and between sites in 1996 and 1997, but statisticaly significant differences between sites in 1995. Between years 1996-1997 statistically significant differences were found. The results of correlation analysis indicated relationship among content of ß-glucans and content of nitrogenous compounds, fat, fibre, non-nitrogenous compounds and ashes.

Keywords: naked oats, ß-glucans, variety, sites, years.

Úvod a literární přehled

b -glukany jsou polysacharidy vznikající štěpením hemicelulóz, které se podílejí na stavbě a pevnosti buněčných stěn. Byly nalezeny pouze u některých druhů a to jen z čeledi Poaceae (Mc Neil et al., 1984 cit. Wood, 1986). Jsou přítomny v mnoha obilninách, největší množství se jich však nachází v zrnech ječmene a ovsa, kde jsou hlavním komponentem endospermálních buněčných stěn, obklopeny složkami škrobu a proteinu. Obzvláště bohaté na b -glukany jsou hemicelulózy obsažené v endospermu. Chemicky se jedná o polysacharid (1-3)(1-4)-b -D-glukan (Dixon, 1985). Tento polymer je složen z glukózových jednotek vázaných vazbami 1,4-b a 1,3-b . b -glukany jsou někdy řazeny mezi tzv. rozpustnou vlákninu.

b -glukany u ovsa (Avena sativa L.) jsou přítomny především v buněčných stěnách subaleuronové vrstvy (Wood, 1986). Na b -glukany jsou bohaté zvláště ovesné otruby, které obsahují právě vnější vrstvu zrna. K podobným zjištěním dospěli i Bacic a Stone (1981) a Dixon (1985), kteří rovněž uvádějí, že b -glukany se nacházejí v buněčných stěnách zrna. Jejich zvýšený obsah je přítomen v ovesných otrubách (Wood, 1986; Frolich, Nyman, 1988). b -glukany tvoří asi 89% z celkové rozpustné vlákniny ovesných otrub. Podíl této rozpustné vlákniny na celkovém obsahu vlákniny ovesných otrub je 23% (Frolich, Nyman, 1988).

V krmné dávce monogastrických zvířat, především drůbeže, mají b -glukany škodlivý vliv, jelikož snižují využití živin a přírůstek (Peterson, Aman, 1992). To potvrzují i výzkumy, které uvádějí, že zařazení b -glukanázy (enzymu) do krmné dávky drůbeže zvyšuje váhový přírůstek, celkovou konverzi krmiva a využití živin následkem vyšší stravitelnosti škrobu a dusíkatých látek (Elwinger, Säterby, 1987).

Avšak u lidí byl na mnoha pracech dokázán pozitivní vliv b -glukanů a to převážně na snížení hladiny cholesterolu v krvi (Anderson et al., 1984; Klopfenstein, 1988) a krevní glukózy (Klopfenstein, 1988; Davidson et al., 1991). Produkty s vysokým obsahem rozpustné vlákniny snižují hladinu krevního cholesterolu u lidí (Anderson, Chen, 1979 cit. Saastamoinen et al., 1992), zvláště pak ovesné otruby, které jsou na b -glukany bohaté (Kirby et al., 1981 cit. Saastamoinen et al., 1992). Tyto účinky byly jednoznačně prokázány při podávání pečiva obohaceného o b -glukany na krysách (Klopfenstein, Hoseney, 1987 cit. Saastamoinen et al., 1992). Podobnými výzkumy jak u krys (Ranhotra et al., 1990), tak křečků (Kahlon et al., 1990), ale i lidí (Anderson, Gustafson, 1988) byly zjištěny obdobné výsledky.

Proto se jako perspektivní jeví vývoj nových odrůd s vyšší hladinou b -glukanů, než je tomu u odrůd běžně pěstovaných. Tím by se zmenšilo potřebné množství ovesných otrub. Vývoj těchto odrůd ovsa pro lidskou spotřebu je jedním z cílů několika šlechtitelských programů. Úspěch ve šlechtění nových odrůd s touto vyšší hladinou je silně ovlivněn šířkou genetického materiálu, dědivostí tohoto znaku, jeho stabilitou vůči podmínkám prostředí a spojením čili korelací tohoto znaku s ostatními žádoucími resp. nežádoucími znaky. Mnoho autorů nalezlo rozdíly v obsahu b -glukanů mezi jednotlivými odrůdami a genotypy (Welch, Lloyd, 1989; Peterson, 1991; Lim et al., 1992; Miller et al., 1993).

Materiál a metody

Nahý oves, odrůda Abel a novošlechtění SGK-7555 byly pěstovány v letech 1995-1997 na 4 stanovištích (Nechanice, Kujavy, Hradec nad Svitavou, Krukanice). Cílem bylo zjistit obsah ß-glukanů u uvedených genotypů bezpluchého ovsa a posoudit vliv odrůdy a prostředí na jejich obsah a závislosti mezi obsahem ß-glukanů a ostatních složek zrna. Obsah ß-glukanů byl stanoven z průměrných vzorků zrna metodou FIA.

Tab. 1: Charakteristika pokusných stanovišť (The characterization of experimental sites)

Stanoviště

Nadm. výška (m)

Půdní typ a druh

Prům. teplota (oC)

Roč. srážky (mm)

Nechanice

235

Hnědozem hlinitá půda

8,1

582

Kujavy

260

Ilimerizovaná p. hlinitá půda

7,9

730

Hradec nad Svitavou

450

Hnědozem písčitá půda

6,5

624

Krukanice

480

Hnědá půda písčitohlinitá

7,2

494

Výsledky a diskuse

Tab. 2: Obsah ß-glukanů ( % ) na jednotlivých stanovištích v letech 1995,1996 a 1997 (The content of ß-glucans in 1995,1996 and 1997)

Odrůda/rok

Abel

1995

Abel

1996

Abel

1997

SGK-7555 1995

SGK-7555 1996

SGK-7555 1997

SGK-7555 Průměr

Abel Průměr

Stanoviště

Nechanice

5,10

5,35

4,50

5,78

3,94

4,70

4,81

4,98

Kujavy

5,67

3,82

5,28

6,19

4,06

5,41

5,22

4,92

Hradec nad Svitavou

4,03

3,71

5,04

3,26

3,41

3,92

3,53

4,26

Krukanice

4,09

3,32

5,58

4,03

3,42

5,95

4,47

4,33

Průměr stanovišť

4,72

4,05

5,10

4,82

3,71

5,00

4,51

4,62

Statisticky byl vyhodnocen vliv odrůdy resp. novošlechtění, stanoviště a ročníku na obsah ß-glukanů. V žádném sledovaném roce se dle analýzy rozptylu statisticky významně nepotvrdil vliv odrůdy resp. novošlechtění. Hubík, Tichý (1996) uvádí vysokou průkaznost ovlivnění obsahu ß-glukanů odrůdou a poté lokalitou. V našem případě však byly použity genotypy pouze dva a navíc částečně příbuzné, proto obdobný obsah ß-glukanů je pochopitelný. Co se týče vlivu stanoviště lze konstatovat, že v roce 1995 byly rozdíly v obsahu ß-glukanů statisticky významné mezi některými stanovišti (Nechanice a Hradec, Nechanice a Krukanice, Kujavy a Hradec a Kujavy a Krukanice). V roce 1996 i 1997 byly rozdíly mezi všemi stanovišti statisticky nevýznamné. Saastamoinen, Plaami, Kumpulainen (1992) uvádí statisticky významné rozdíly mezi stanovišti a ročníky. V našem případě není vliv stanoviště jednoznačný, ale statisticky významný vliv ročníku se potvrdil. Projevil se statisticky významný rozdíl v obsahu ß-glukanů mezi rokem 1996 a 1997. V roce 1996, který byl teplotně nejchladnější a srážkově bohatší, byl obsah nejnižší. Těmto výsledkům odpovídají závěry Saastamoinena (1995), který uvádí vyšší obsah ß-glukanů v letech s vyššími teplotami a nižšími srážkami. Rovněž Givens, Davies, Laverick (2000) tvrdí, že nejvíce odpovědné za rozdílné obsahy ß-glukanů v ročníku jsou teploty, srážky a sluneční svit.

Tab. 3: Závislost mezi obsahem b -glukanů a obsahem dusíkatých látek (NL), obsahem tuku, vlákniny, BNLV a popelovin (The dependence among content of ß-glucans and content of nitrogenous compounds, content of fat, fibre, non-nitrogenous compounds and ashes)

Varianta

r(1995)

r(1996)

r(1997)

r(celk.)

r2(1995)

r2(1996)

r2(1997)

r2(celk.)

b gluk-NL

0,43

0,54

0,54

0,48

18,62%

28,98%

29,64%

23,18%

b gluk-Tuk

-0,15

-0,26

0,05

-0,12

2,25%

6,92%

0,30%

1,69%

b gluk-Vl.

0,36

-0,12

-0,38

0,07

12,94%

1,34%

14,96%

0,45%

b gluk- BNLV

-0,62

-0,34

-0,37

-0,44

38,51%

11,23%

14,24%

19,15%

b gluk-Pop.

-0,1

-0,27

-0,21

-0,19

1,01%

7,43%

4,34%

3,43%

r-korelační koeficient, r2-čtverec korel koeficientu

Závislost mezi obsahem ß-glukanů a NL byla ve všech letech pozitivní, v roce 1995 mírná a v roce 1996 i 1997 střední. To je v rozporu s výsledky Saastamoinena et al. (1992), který uvádí korelaci negativní, avšak v souladu s pozitivní korelací, kterou mezi těmito látkami zjistil Brunner a Freed (1994) či Peterson, Wesenberg a Burrup (1995). Co se týče závislosti mezi obsahem ß-glukanů a obsahem tuku i vlákniny nejsou výsledky jednoznačné. Závislost mezi obsahem ß-glukanů a BNLV byla naopak ve všech třech letech negativní, v roce 1995 střední a v roce 1996 i 1997 mírná. To koresponduje s již výše uvedenou opačnou závislostí mezi obsahem ß-glukanů a NL. Hodnoty závislosti mezi obsahem ß-glukanů a popelovin jsou ve všech třech letech opět negativní a pohybují se v oblasti závislosti nízké. Welch a Lloyd (1989) tvrdí, že obsah ß-glukanů není úzce spojen s obsahy ostatních látek, což se částečně projevilo i v našem případě.

Závěr

Variabilita obsahu ß-glukanů je nejvíce ovlivněna ročníkem a stanovištěm, nejméně pak genotypem. Korelační vztahy mezi obsahem ß-glukanů a ostatních látek vypovídají vesměs o méně těsných závislostech.

Příspěvek byl zpracován za podpory výzkumného záměru J06/98:122200002/2.

Použitá literatura

Anderson, J.W., Story, L., Sieling, B., Chen, W.-J.L, Petro, M.S., Story, J. (1984): Am. J. Clin. Nutr. 40, 1146-1155.

Anderson, J.W., Gustafson, N.J. (1988): American Journal Clinic Nutrition 48, pp. 749-753.

Bacic, A., Stone, B.A. (1981): J. Plant Physiol. 8, 475-495.

Brunner, B.R., Freed, R.D. (1994): Crop Science, 34, 473-476.

Davidson, M.H., Dugan, L.D., Burns, J.H., Bova, J., Story, K., Drennan, K.B. (1991): J. Am. Med. Assn. 265, 1833-1839.

Dixon, R.A. (1985): . In: Dey, P.M., Dixon, A. (eds) Biochemistry of Storage Carbohydrates in Green Plants. Academic Press, London, 229-264.

Elwinger, K., Saterby, B. (1987): Swedish J. Agric. Res. 17, 133-140.

Frolich, W., Nyman, M. (1988): Journal of Cereal Science, 7, 73-82.

Givens, D.lan, Davies, T.W., Laverick, R.M. (2000) : Journal of the Science of Food and Agriculture, 80, 491-496.

Hubík, K., Tichý, F. (1996): Rostlinná výroba, 42, (1), 29-33.

Kahlon, T.S., Saunders, R.M., Chow, F.I., Chiu, M.M., Betschart, A.A. (1990): Cereal Chemistry 67, 439-443.

Klopfenstein, C.F. (1988): Cereal Food World 33, 865-869.

Lim, H.S., White, P.J., Frey, K.J. (1992): Cereal Chemistry, 69, 262-265.

Miller, S.S., Vincent, D.J., Weisz, J., Fulcher, R.G. (1993): : Can. J. Plant. Sci. 73, 429-436.

Peterson, D.M. (1991): Crop Science, 31, 1517-1520.

Pettersson, D., Aman, P. (1992): J. Sci. Food Agric. 58, 569-576.

Peterson, M. D., Wesenberg, M. D., Burrup, E. D. (1995): Crop Sci. 35, 965-970.

Ranhotra, G.S., Gelroth J.A., Astroth, K., Rao, C.S. (1990): Cereal Chemistry 67, 509-511.

Saastamoinen, M., Plaami, S., Kumpulainen, J. (1992): Acta Agric. Scand., Sect. B, Soil and Plant Sci. 42, 6-11.

Saastamoinen, M. (1995): Acta Agric. Scand., Sect. B, Soil and Plant Sci. 45, 181-187.

Welch, W.R., Lloyd, J.D. (1989): J. Cereal Sci. 9, 35-40.

Wood, P.J. (1986): In: Webster, F.H. (ed.) Oats: Chemistry and Technology, American Association of Cereal Chemists, St Paul, Minnesota, 121-152.

Wood, P.J., Braaten, J.T., Scott, F.W., Riedel, D., Poste, L.M. (1990): J. Agric. Food Chem. 38, 753-757.

Kontaktní adresa

Ing. Zdeněk Štěrba, ZF JU, katedra RV, Studentská 13, 370 05 České Budějovice, tel.: 038/7772715, e-mail: zdenda25@email.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info